Składniki:
- 500ml wywaru (na 5 litrów wywaru użyłem porcję włoszczyzny, porcję rosołową oraz 2 udka kurczaka)
- 250g piersi kurczaka
- 100g startego sera gouda
- 500g brokułów
- przyprawy (curry, ostra papryka, sól i pieprz do wywaru)
Sposób przygotowania:
- brokuły pokroić na "główki" i ugotować na parze
- ugotowane brokuły obtoczyć w przyprawie curry oraz ostrej papryce
- mięso z piersi kurczaka dokładnie przyprawić z jednej strony ww. przyprawami
- ugrillować na patelni grillowej brokuły z mięsem piersi kurczaka
- gdy mięso już się dokładnie usmaży, zdjąć z patelni i dodać do odmierzonej wcześniej porcjii wywaru
- wszystko razem zagotować, dodać jeszcze przypraw wedle uznania
- podać gotową zupę na talerz: najpierw 50g żółtego sera rozsypać na dnie talerza, następnie wlać zawartość garnka i oprószyć kolejnym 50g żółtego sera.
- poczekać, aż ser się ładnie roztopi, zamieszać i jeść!
Wartości odżywcze na porcję zupy (nie wliczam wywaru oraz warzyw):
566 kcal
78g białka
0g węglowodanów
30g tłuszczy
Parę zdjęć z przygotowania zupy