Temat został zamknięty, bo to wykopalisko ale nie mogłem się powstrzymać. Gość gada bzdury.
Pojedyncze aminokwasy nie są słodkie, bo niby czemu miałby by być. Tak jak same białko nie jest słodkie tak i aminoKWASY nie są słodkie. Kto próbował samej leucyny ten wie.
"rzustka jest przygotowana i co się teraz dzieje? Nic nie przychodzi."
Aminokwasy POWODUJĄ odpowiedź insulinową, a nie tylko "oczekiwanie" jak to ładnie i literacko (bajkowo) zostało opisane. Insulina się wydziela, ale nie dlatego że jezyk odbiera "słodki" smak aminokwasów*. Insulina idzie dlatego że we układzie trawiennym, a zaraz potem i we krwi, pojawiają się cześci białek. Odpowiedź insulinową powodują nie tylko węglowodany ale też i białko. Po wypiciu WPC (lub zjedzeniu piersi z kurczaka) rośnie poziom insuliny. Po WPC (pitym zwłaszcza na czczo) można to łatwo odczuć. We krwi zawsze jest cukier. Insulina obniży jego poziom. Na czczo poziom cukru we krwi jest niski, wiec po samym WPC można odczuć delikatne skutki spadku cukru. Mierzyłem sobie glukometrem, u mnie cukier z 70 po 30 minutach od wypicia WPC na wodzie spada do 60mg/dL. I nic wiecej się złego nie dzieje.
"Ale ten wolny aminokwas przechodzi teraz bezpośrednio do krwi i dalej przez barierę krew-mózg do mózgu, stając się neurotoksyną."
http://potreningu.pl/articles/2805/skad-sie-bierze-sennosc-po-spozyciu-posilku
(tryptofan) "Oznacza to, że jego poziom pod wpływem insuliny nie ulega obniżeniu. W efekcie aminokwas ten traci wspomnianych konkurentów i swobodnie przekracza barierę krew mózg". Czyli dokładnie odwrotnie niż ten pan baja. Insa umożliwia przedostanie się tylko typtofanu(a tego w pożywieniu jest mizernie mało). A skąd pomysł że tryptofan ma się nagle stać neurotoksyną to nie mam pojęcia.
A Prof dr Wolter Veith to powinien ze swoimi teoriami pojawić na następnej konferencji smoleńskiej, będzie mógł dokładnie przeanalizować proces rozpadania się aminokwasów parówki po 8 wybuchach pancernej brzozy; ))
*Gdyby aminokwasy był słodkie nie trzeba by używać słodzików. Zamiast aspartanu można by dodać np glicyny i już białka activlaba były by mega słodkie.