SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Stek z ligawy w sosie pieprzowym, rozmarynowo-tymiankowe pieczone ziemniaki i warzywn

temat działu:

Kuchnia SFD

Ilość wyświetleń tematu: 1008

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Stek z ligawy w sosie pieprzowym, rozmarynowo-tymiankowe pieczone ziemniaki i warzywne spaghetti .



Składniki na jedną porcję:
150g stek z ligawy
2 duże ziemniaki
pół średniej cukini
pół średniej marchewki
świeży tymianek oraz rozmaryn
oliwa z oliwek
olej rzepakowy
100 ml octu balsamicznego lub z czerwonego wina
100 ml bulionu wołowego
suszony tymianek
sól
świeżo mielony czarny pieprz
masło(opcjonalnie)




Przygotowanie:

Ziemniaki: Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni C, tymianek oraz rozmaryn siekamy drobno, ziemniaki kroimy na ćwiartki i obgotowujemy przez 10 minut, następnie przerzucamy do miski skrapiamy oliwą,dodajemy świeże zioła ,pieprz ,sól i pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem około 20 minut(do miękkości).

Mięso: wyciągamy z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem, mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Stek marynujemy w świeżo mielonym czarnym pieprzu i nacieramy olejem, odstawiamy na kilka minut, dobrą żeliwną patelnie rozgrzewamy do wysokiej temperatury, Mój stek miał około 3 cm grubości, średnio wysmażony proponuje smażyć gdzieś około 3 min z każdej strony. Pod koniec smażenia można dodać kawałek zimnego masła. Zdjąć stek z patelni i dać mu odpocząć przynajmniej 5 minut(koniecznie!).Soki w mięsie muszą się "uspokoić". Proponuje zawinąć go w folie spożywczą. Później można kroić .

Sos: na patelni po smażeniu steka zostało dużo smacznych soków ze smażenia mięsa, dodajemy kilka rozbitych w moździerzu ziaren czarnego pieprzu, ocet balsamiczny oraz bulion, deglasujemy(zbieramy smaki ze smażenia mięsa),redukujemy sos o polowe objętości dodajemy kawałek zimnego masła aby sos nabrał aksamitnej tekstury,szukamy balansu smaków, doprawiamy w razie potrzeby.

Spaghetti z warzyw: cukinie i marchewkę myjemy i obieramy, obieraczką do warzyw obieramy warzywa do końca(powstaną zgrabne paski). Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy warzywa krótko, powinny pozostać chrupkie, dodajemy szczyptę suszonego tymianku, doprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze:

Białko: 41 g
Węglowodany: 63 g
Tłuszcze: 31 g
Kcal: 716



GOTOWE! SMACZNEGO

Nie wyobrażam sobie lepszego posiłku po treningowego niż stek wołowy z porcją pieczonych ziemniaków. Wołowina zawiera jedne z najlepiej przyswajalnych białek oraz naturalną kreatynę (ok. 2 g w 450 g mięsa) jako budulec dla mięśni faceta nie wyobrażam sobie lepszego produktu i na domiar tego jest boska w smaku:). Natomiast ziemniaki, których tak niektórzy się wystrzegają są moim zdaniem świetnym źródłem węglowodanów, mają mnóstwo potasu, fosforu oraz wartościowych witamin i spokojnie pozwolą nam uzupełnić kalorie spalone podczas treningu.


Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pikantne curry z kurczaka w Mojej wersji

Następny temat

Grillowany dorsz z duszonymi warzywami

WHEY premium