Składniki na 1 porcję:
2 jajka
garść rukoli
garść liści świeżego szpinaku
2-3 liście sałaty rzymskiej
garść kiełków brokułu
ocet jabłkowy
olej z pestek winogron
ćwiartka papryki
pół małego pomidora
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
szczypta czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
Wszystkie sałaty wymieszać razem w misce(rzymską porwać na mniejsze kawałki), 3 łyżki oleju bądź oliwy połączyć z jedną łyżka octu jabłkowego, dodajemy sól oraz pieprz do smaku, ja do swojego winegretu dodałem szczyptę czosnku niedźwiedziego, dostępny do kupienia w sklepach internetowych z przyprawami. Wymieszać winegret(najlepiej użyć do tego małego słoiczka) dodając 3/4 ilości do mixu sałat. Paprykę pokroić w paski, z połówki pomidora wyciąć środek i również pokroić w paski.
Jajka: w małym rondelku zagotować wodę z łyżką octu. Jajka rozbić do małej miseczki. Gdy woda zawrze zmniejszyć płomień żeby woda tylko delikatnie mrugała i przelać rozbite jajko, można go delikatnie małą łyżeczka podważyć żeby nie przylepiło nam się do dna. Po 2-3 minutach jajko powinno być gotowe, będzie płynne w środku :).
Na talerz wykładamy mix sałat z winegretem, na wierzch jajka w koszulkach, przystrajamy pokrojoną papryką oraz pomidorem. Polewamy całość resztą winegretu:).Gotowe
Wartości odżywcze:
Białko: 20 g
Węglowodany: 7,8 g
Tłuszcze: 18 g
Kcal: 310
Smacznego :)
Świetne szybka sałatka dla każdego, nafaszerowana pysznymi zdrowymi sałatami, połączonymi z szybkim winegretem stanowi niezłą bombę witaminową. Do tego porcja białka w postaci jajek w koszulkach, jak ktoś nie umie robić jajek w koszulkach, można zrobić na półtwardo ;). Ja swoje danie uzupełniłem w węglowodany, czyli domowej roboty chleb żytni :), co zwiększy nam wartości odżywcze dania o około 165 kcal, i 37 gram węglowodanów.