Składniki:
0,5kg mąki żytniej razowej
1 łyżka soli
7g drożdży instant lub 20g świeżych
2szklanki ciepłej wody
Dodatki na wierzch lub do środka: siemię lniane,słonecznik,pestki dyni,płatki owsiane
Przygotowanie:
*Suche składniki wymieszać razem. Dolać wodę i dokładnie wymieszać razem. Zostawić do wyrośnięcia ok 1h w ciepłym, ciemnym miejscu nakrywając ścierką.
*Po upływie wyznaczonego czasu przełożyć ciasto do foremki delikatnie by za bardzo nie opadło. Zostawić jeszcze na ok.30min pod przykryciem.
*Po upływie czasu gdy nie dorzucane były dodatki teraz jest czas by posypać nimi wierzch ciasta.
*Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wstawić ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok.45-50minut.
*Po upływie czasu należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim chleb na jakieś 10 minut.
*Następnie wyjąć chleb z foremki na metalową kratkę aby odparował.
*Po ostygnięciu jest gotowy do spożycia.
Zmieniony przez - setterka w dniu 2015-02-10 10:27:51
Bo w życiu twardym trzeba być nie miętkim
DT aktualny: http://www.sfd.pl/Setterka_DT_2-t1068046.html
DT 1: http://www.sfd.pl/Setterka_go_on-t1062061.html