SKŁADNIKI
- jedno jajo
- 120g batatów
- 40g banana
- ok 10g kakao
- 20g czekoladowego wheya
- 50g orzechów pekan
- cynamon
- max pół łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie stevia lub inny słodzik
WYKONANIE
Zblendować orzechy pekan z cynamonem na gładką masę. Opcjonalnie można dodać słodzik, ja dodałam odrobinę bezcukrowego syropu orzechowego. Ramakin lub blaszkę (jeżeli robimy większą porcję) wysmarować olejem kokosowym lub innym tłuszczem i wyłożyć masą z pekanów. Piec przez około 10min w 180 stopniach do zrumienienia się ciasta.
Zmiksować ugotowane bataty z bananem, jajem i cynamonem. Dodać odrobinę proszku do pieczenia. Następnie podzielić masę na dwie części i do jednej z nich dodać kakao i max 10g wheya aby masa była dość gęsta. Masę kakaową wyłożyć na uprzednio schłodzony pekanowy spód i pozostałą 'jasną' masą. Piec przez 30 - 40min w ok 180 stopniach.
Standardowo, zrobiłam polewę z wheya zmieszanego z kakao i mlekiem
Wartości BTW
W całości:
710kcal
B 31g
T 44g
W 45g
Jest to wersja mini, na jedną lub dwie porcje ale za to bardzo konkretne Jeśli ktoś chce zrobić lżejszą wersję proponuję zrobić spód z mniejszej ilości pekanów a makrosy znacznie polecą w dół
To zdecydowanie mój numer 1 ciast z dodatkiem batatów
Smacznego !
JEŻYNOWE BROWNIE
Jeszcze jedna propozycja wykorzystania batatów w pieczeniu ciast
SKŁADNIKI
- 15g płatków owsianych
- 20g mąki kokosowej
- 10g czekoladowego wheya
- 10g kakao
- 90g batatów
- 30g banana
- 1 jajo
- ok 40g jeżyn
- odrobina sody oczyszczonej
- stevia lub inny słodzik
WYKONANIE
Zmiksować ugotowane bataty z bananem i jajem. W osobnej misce zmiksować uprzednio zblendowane płatki owsiane z mąką kokosową, kakao i wheyem.Połączyć suche składniki z masą batatową, dodać jeżyny, odrobionę sody oczyszczonej i słodzik według uznania
Masę wlać do wysmarowanego olejem kokosowym lub innym tłuszczem ramakina / blaszki i piec przez 30min w 180 stopniach (w zależności jaki kto ma piekarnik )
Łatwe i szybkie w przygotowaniu, wychodzą z tego 4 małe porcje
Wartości BTW:
Kcal : 400
B: 23g
T: 10g
W: 52g
Zmieniony przez - missInvincible w dniu 2015-04-25 18:41:36
""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html
Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html