SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta na redukcje nieprofesjonalna do oceny

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1052

Formularz - Proszę o pomoc

Wiek

21

Płeć

podane

Waga

podane

Wzrost

podane

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

podane
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 45
Witam,
dieta zrobiona przez znajomego co o niej myślicie ? Nie chodzi mi o jakieś specjalne diety tylko żeby ten tłuszcz troche leciał biegam codziennie około 40-50 min, praca siedząca. Co muszę zmienić żeby kilogramy spadały, bo po 2 tyg na tej niby diecie nie widać efektów żadnych na wadze. Stosuje się do poniższych wskazówek.

Wiek 21 lat
WAGA KG
96,4
MIĘŚNIE KG
RAZEM PR LR LN PN TORS
72,9 4,4 4,4 12,5 12,7 38,9
TŁUSZCZ %
RAZEM PR LR LN PN TORS
20,5 19,3 20,1 17,3 17,7 22,5
WODA % OTŁ. NARZ. KCAL PODST. WIEK MET. OGÓŁ BMI
6,2 5,0 2316 27,0 3,0 29,8


TKANKA TŁUSZCZOWA - 19,8 kg
ZDROWA MASA CIAŁA - 76,6 kg
ILOŚĆ BIAŁKA W DIECIE - 190 g
ILOŚĆ WĘGLOWODANÓW W DIECIE - 230 g
ILOŚĆ BIAŁKA NA POSIŁEK - 38 g
ILOŚĆ WĘGLOWODANÓW NA POSIŁEK - 46 g


POSIŁEK 1-5

9 białka jaj (ew. 5-6 całych jaj) / 210g sera twarogowego chudego / 320g serka wiejskiego light / 45-50g odżywki wysokobiałkowej / 220g chudej wędliny (najlepiej drobiowej) 200g piersi z kurczaka, indyka, kaczki lub gęsi, chudej wołowiny lub cielęciny, chudej jagnięciny lub wieprzowiny, chudej wędliny, chudej ryby (najlepiej morskiej) (dorsz, okoń, pstrąg, flądra, tuńczyk, sola, mintaj, panga, owoce morza)

77g płatków owsianych, 66g płatków żytnich / 77g musli / 60g pieczywa (żytnie, razowe, graham, orkiszowe, alpejskie, fitness, pełnoziarniste) / 7 kromek wazy / 6 krążków ryżowych / 61g ryżu brązowego, ryżu basmanti, ryżu dzikiego, makaronu, kaszy / 270g ziemniaków, buraków, marchwi / 75 g mąki żytniej

200g warzyw (pomidor, ogórek, sałata, kapusta, brokuły, kalafior, cykoria, cukinia, kapary, bakłażan, papryka, pieczarki, czosnek, cebula, rzodkiewka, szparagi, szpinak, szczypiorek, szczaw, fasolka szparagowa, szparagi, cykoria, cukinia, seler naciowy, rucola, roszponka)



Dieta składa się z 5 posiłków. Pierwszy posiłek należy zjeść w ciągu 45 min. od pobudki, natomiast ostatni w czasie nie dłuższym niż 45 min. przed położeniem się spać.

Posiłki należy rozłożyć w mniej więcej równych odstępach czasu tak ,żeby przerwy między posiłkami wynosiły ok. 3 godz. Żeby nie były krótsze niż 2 godz. I nie dłuższe niż 4 godz.


Każdy posiłek składa się z 3 grup produktów:
GR I, w skład w której wchodzą produkty bogate w białko, GR II – produktów bogatych w węglowodany i GR III – warzyw.

Aby skomponować posiłek należy wybrać po 1 produkcie z grupy 1 i 2 oraz 3.
Ważne jest aby nie przekraczać ani nie pomijać żadnej z grup produktów !

Przykładowy jadłospis:

POSIŁEK 1:
x g sera białego chudego, x g pieczywa graham, x g warzyw (np. ogórek, pomidor, sałata)

POSIŁEK 2:
x g chudej wędliny, x g pieczywa wasa, x g warzyw (np. rzodkiew, papryka)

POSIŁEK 3:
x g piersi kurczaka, ½ x g. ziemniaków , ½ x g marchwi, x g. szparagów

POSIŁEK 4:
x g tłustej ryby morskiej (dorsz), x g. ryżu brązowego, x g sałaty

POSIŁEK 5:
x g sera białego (np. feta), x g krążków ryżowych, x g warzyw( ogórek, papryka, sałata, pomidor)

WAŻNE!!!
1. Wszystkie produkty warzymy przed obróbką (gotowanie, gotowanie na parze, grillowanie, pieczenie, smażenie bez tłuszczu, wędzenie).
2. Wszystkie przyprawy dozwolone (osoby z nadciśnieniem tętniczym , lub mających tendencję do zatrzymywania wody w organizmie powinny ograniczyć lub wyeliminować sól).
3. Można pić herbaty smakowe, kawę, soki: pomidorowy, wielowarzywny (w ramach warzyw), napoje bez cukru, light np. cola light, zero , alkohol: wino białe/czerwone, wytrawne w rozsądnych granicach- 1- 2 kieliszki.

PRODUKTY NIEDOZWOLONE:
- cukier
- owoce-soki owocowe
- mleko
- jogurt owocowy
- kefir
- maślanka

To rozpiska na dzień nietreningowy. Po treningu dostarczamy dodatkowo węglowodany białko w ilości ½ posiłku, robimy godzinę przerwy i jemy normalny posiłek
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349863
https://www.sfd.pl/ZRZUT_DIETY_Z_POTRENINGU__INFO_JAK_TO_ZROBIĆ_-t922820.html w takiej formie wrzucamy diety, ankieta działu jest natomaist po to byś ją wypełnij, nie pisał nieczytelnym słowotokiem i wpisał w niej, że podaleś tam.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ocena diety niskowęglowodanowej

Następny temat

Kalkulacja B-W-T na mase po redukcji

WHEY premium