Składniki:
- 100 g makaronu (ja użyłam pełnoziarnistych farfalli, ale równie dobrze może być biały i o innym kształcie),
- 2-3 średnie borowiki,
- 150 g chudego mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
- ok. 50 g śmietany 30%,
- duży ząbek czosnku,
- łyżka masła klarowanego,
- szczypta nitek szafranu.
Wykonanie:
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, zostawiając ok. 1/3 szklanki wody z gotowania. Borowiki kroimy w dość duże kawałki. Czosnek obieramy i kroimy drobno. Do 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu dolewamy śmietany i dodajemy szafranu, mieszamy, do momentu zabarwienia sosu szafranem. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy parę minut pokrojone borowiki, potem dodajemy skrojony czosnek i szynkę wieprzową i smażymy do chwili, w której mięso będzie już usmażone. Wlewamy sos, dodajemy makaron i mieszamy. Smażymy jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu.
Opcjonalnie, dla wielbicieli gęstszych sosów, do mieszanki wody, śmietanki i szafranu można dodać żółtko jajka
Użyte borowiki
Nitki szafranu
I gotowy makaron, ozdobiony natką pietruszki
Smacznego