SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Gryczano-kosowo-owocowo-czekoladowe muffinki

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2057

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
eveline Trener personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 1440 Napisanych postów 15979 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230563
Dzień dobry

podaję przepis na moje ukochane muffinki, które goszczą u mnie na niemal każde śniadanie. Jest to alternatywa dla omletów, bo skład jest taki sam, ale ja nie lubię smażyć na patelni (to się przyklei, tam przypali, tu porwie przy obracaniu, i tak trzeba potem pokroić na mniejsze kawałki, uh.. trzeba stać i pilnować ).

Co potrzebujemy (tu naprawdę jest duża dowolność):
- 15g mąki kokosowej
- 40g mąki gryczanej (lub innej)
- 3 białka
- 10g odżywki białkowej (u mnie waniliowa)
- mandarynka (lub inny owoc, najlepiej chyba się sprawdza banan)
- 10g czekolady (u mnie gorzka 90%)
- szczypta płatków drożdżowych (opcjonalnie, uwielbiam ich zapach)
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- szczypta proszku do pieczenia
- można dodać trochę sody lub wody gazowanej
- dowolnej dodatki do ozdobienia (u mnie dzisiaj orzechy włoskie)

Jak robimy:
Mąkę kokosową zalewam odrobiną wody, bo wtedy troszkę pęcznieje i odstawiam. W tym czasie ubijam białka na sztywną pianę.
Do mąki kokosowej dodaję pozostałe składniki (poza czekoladą i dodatkami do ozdobienia) i blenduję na gładką masę. Do masy wlewam białko i mieszam łyżką delikatnie aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Całość rozlewam do foremek mufinkowych (polecam sylikonowe, nic nie przywiera) - tak 3/4 głębokości, na to kładę kawałeczek kostki czekolady i jeszcze kapkę masy, żeby zakryć czeko. Na wierzchu orzechy i wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika. Tu zależy od piekarnika. Ja mam gazowy, więc często jest to loteria czy wyjdzie czy nie, ale zazwyczaj po 15 minutach są idealne - upieczone (ale nie spalone), wilgotne i smaczne.

Wartości odżywcze:
439,9 kcal
B: 29,4 g
W: 35,8 g
T: 19,9 g

Dobór składników wg upodobań. Wczoraj np. robiłam z 30g mąki kokosowej i bananem - wtedy zmienia się bwt, bo jest więcej tłuszczu a mniej ww. Też wyszły bardzo fajne



5
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 7 Wiek 37 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 247
Super wygląda :) Zrobię jutro :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Ev, ależ piękne, i fajny skład :) Muffinki są najlepsze ; )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4564 Napisanych postów 35829 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263325
Elegancko

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 584 Napisanych postów 4542 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 25263
Fajny przepis i fajne makro ;) ️️na sniadanie w sam raz będę Robic tylko kokosowa musze Kupic Bo sie skonczyla

Blog kulinarny - serdecznie Zapraszam
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Kendi_na_Bombie,w_Kuchni_:_-t1095480-s9.html#post5

Jedz jak Król,żyj jak Król ;)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
eveline Trener personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 1440 Napisanych postów 15979 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230563
Ja ciągle się bawię szukając proporcji i jeśli ktoś chce mieć więcej "do gryzienia" to fajnie się sprawdziło:
- 2 białka
- 15g mąki koko
- 40g mąki gryczanej
- banan
- 20g wheya

reszta według uznania. Czyli więcej sypkiego mniej "lejącego" wartości aż tak mocno się nie zmieniają.
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy można ponownie zamrażać rozmrożone produkty?

Następny temat

Pełnoziarniste, ekspresowe bułeczki z tostera by Malinowa

forma lato