To jest ten art https://www.sfd.pl/Jak_pracują_komórki_tłuszczowe__trawienie,_adipocyty,_odkładania,_termogeneza...-t427340.html z roku 2008 i zdanie ktore mnie zaintrygowalo to :
"Chylomikrony nie długo utrzymują się w krwioobiegu - tylko około 8 minut - ponieważ enzym zwany lipazą lipoproteinową LPL rozbija tłuszcze do kwasów tłuszczowych. LPL znajduje się w ścianach naczyń krwionośnych w tkance tłuszczowej, tkance mięśniowe i mięśniu sercowym. Aktywność LPL zależy od stężenia insuliny. Jeśli stężenie jej będzie wysokie, LPL będzie aktywna; w przeciwnym razie jeśli stężenie insuliny będzie niskie, LPL nie będzie wykazywała aktywności. "
Poszukiwalem tej zaleznosci ktora pamietam ze studiów,czy tam z jakiejs ksiazki lub artykulu - Wysoki poziom insuliny utrudnia odchudzanie(w sensie dokladnym odtluszczanie). Jakie mechanizmy leżą u podstaw i czy stwierdzenie zawarte w tym linku o LPL jest nieprawdziwe(przedawnione)?