Oliwa należy do najbardziej cenionych źródeł tłuszczu. Faktycznie istnieje spora ilość dowodów na to, że regularna jej konsumpcja sprzyja ogólnie pojętemu zdrowiu. Dotychczas jednak wpływ spożywania oliwy na organizm ludzki rozpatrywany był przede wszystkim w odniesieniu do gospodarki lipidowej. Przeprowadzone w ostatnim czasie badania pokazują jednak również, że olej oliwny pozytywnie wpływa na gospodarkę glukozową, co jest ciekawe zwłaszcza w kontekście obiegowego stwierdzenia mówiącego, iż nie powinno się łączyć tłuszczu i węglowodanów…
Dobre i złe tłuszcze
Jeśli chodzi o wpływ tłuszczu na organizm, to zazwyczaj rozpatrywany jest on przez pryzmat budowy zawartych w nim kwasów tłuszczowych. I tak oto zależnie od ilości kwasów nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych oraz proporcji kwasów omega 3 i omega 6, a także obecności lub braku izomerów trans wystawia się tłuszczom odpowiednią ocenę (pewien kontekst dla tego typu wskaźników rankingowych tworzy także docelowe zastosowanie danego tłuszczu). Powyższe kryteria można zastosować również względem oliwy, ale należy pamiętać, że jest ona także źródłem innych składników, które wpływają na nasz organizm.
Co siedzi w oliwie
Oliwa z oliwek jest przede wszystkim źródłem kwasu oleinowego, który należy do rodziny kwasów jednonienasyconych. Z jednej strony jest on stabilny termicznie (w przeciwieństwie do kwasów wielonienasyconych) co sprawia, że oliwa znakomicie nadaje się do obróbki termicznej, a z drugiej strony nie wpływa negatywnie na gospodarkę lipidową, co ma miejsce niekiedy w przypadku niektórych kwasów nasyconych. Oliwa z oliwek co prawda zawiera także inne kwasy tłuszczowe (nasycone i wielonienasycone), ale ich udział w niej jest stosunkowo niski. Nietuzinkowym walorem oliwy jest obecność bioaktywnych związków takich jak:
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4576/oliwa-pozytywnie-wplywa-na-gospodarke-glukozowa