Wiele osób przechodząc na „zdrową” dietę, węglowodany w swoich posiłkach czerpie głównie z ryżu, płatków owsianych i wafli ryżowych. Nawet najbardziej wytrwałym i zmotywowanym osobom taki schemat może się znudzić. Czy rzeczywiście dobre źródła węglowodanów muszą być tak bardzo okrojone?
Odpowiedź brzmi oczywiście: NIE. Zdrowa dieta to dieta odpowiednio zbilansowana i urozmaicona. Codzienne jedzenie płatków owsianych z odżywką i ryżu z kurczakiem, do urozmaiconych ciężko zaliczyć. Nie ma potrzeby, by tak radykalnie ograniczać źródła węglowodanów w diecie. Taki system odżywiania może okazać się nie tylko niedoborowy, ale również monotonny i trudny do utrzymania.
Na jakie źródła węglowodanów (poza ryżem) warto zwrócić uwagę i włączyć do menu?
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4577/zrodla-weglowodanow-w-diecie