SPECYFIKACJA PRODUKTU 10000007/290/142
1. NAZWA SUROWCA: Serwatka w proszku
2. OKREŚLENIE SUROWCA: serwatka otrzymana przez wysuszenie serwatki uzyskanej w procesie produkcji sera dojrzewającego
3.PRZEZNACZENIE: komponent wyrobów spożywczych, preparatów mlekozastępczych
4. WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE: ZN-97/ICC PASŁĘK/A-7
barwa - Kremowa, jednolita
wygląd i konsystencja - Proszek sypki jednolity, dopuszcza się zbrylenia łatwo rozsypujące się
zapach - Charakterystyczny dla produktu
smak - Charakterystyczny dla produktu
Zanieczyszczenia mechaniczne - niedopuszczalne: wz. ABC kl I,CD kl II
5. WYMAGANIA FIZYKO-CHEMICZNE:
zawartość wody - maks. 4,0%
zawartość tłuszczu - maks. 1,0%
zawartość białka - min. 11,0%
pH - min. 6,0
Zawartość laktozy - min. 65,0%
6. WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE:
Ogólna liczba drobnoustrojów - maks.50 000/g kl I, 100 000/g kl II
Bakterie grupy Coli - nieobecne w 0,1g kl I, 0,01g kl II
Gronkowce koagulazododatnie - nieobecne w 0,1g
Salmonella - nieobecne w 25g
7. ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI SZKODLIWYCH DLA ZDROWIA:
Arsen - maks. 0,2 ppm
Ołów - maks. 0,3 ppm
Miedź - maks. 5 ppm
Cynk - maks. 40 ppm
Rtęć - maks. 0,01 ppm
Kadm - maks. 0,05 ppm
Cyna - maks. 0,5 ppm
8. WYMAGANE DOKUMENTY: świadectwo badań - atest
9. OPAKOWANIE: worki papierowe 3 lub 4 warstwowe z wkładką polietylenową szczelnie zamkniętą
10. OZNAKOWANIE: opakowania powinny być oznakowane jak poniżej:
- nazwa zawartości i dla substancji dodatkowych nr E
- nazwa i adres producenta lub wprowadzającego do obrotu
- kraj pochodzenia
- waga netto
- termin przydatności do spożycia
- inf. „ przeznaczone do produkcji środków spożywczych, a nie do sprzedaży detalicznej"
- nr partii
11. TRANSPORT: Przewozić suchymi i czystymi środkami transportu, które jednocześnie powinny zabezpieczać opakowania przed uszkodzeniem, zamoknięciem
12. PRZECHOWYWANIE: Przechowywać w suchym pomieszczeniu, w temperaturze nie wyższej niż 20C, wilgotności poniżej 75% Termin przydatności do spożycia: 6 miesięcy od daty produkcji
13. CZYNNIKI ZAGROŻENIA: Nie ma szczególnych czynników zagrożenia dla ludzi i środowiska
14. ZABEZPIECZENIA PRZED WYBUCHEM I POŻAREM: Produkt niewybuchowy i niepalny. Nie wymaga szczególnych zabezpieczeń
15. PIERWSZA POMOC: Postępowanie w przypadku: - kontakt ze skórą: przemyć- dużą ilością wody. - kontakt z oczami: przemywać- wodą przez kilka minut pod bieżącą wodą - wdychanie: wyprowadzić- na świeże powietrze
16. ŚRODKI OCHRONY OSOBISTEJ: - przestrzegać- ogólnych zasad bezpieczeństwa podczas obchodzenia się z produktem.
17. DANE TOKSYKOLOGICZNE: Nie ma zagrożeń dla zdrowia podczas odpowiedniego postępowania z produktem. Wyrób nie jest klasyfikowany jako substancja toksyczna.
KARTA PRODUKTU NR 0142
DATA ZAŁOŻENIA: 23.12.1999
NAZWA DODATKU: Serwatka w proszku SYMBOL E: nie dotyczy
SYMBOL KARTOTEKI: 290-0100 SYMBOL SPECYFIKACJI: 10000007/290/142
SPOSÓB DOPUSZCZENIA DO OBROTU: ZN-97/ICC PASŁĘK/A-7
WNIOSEK O OPINIĘ PAŃSTWOWEGO ZAKŁADU HIGIENY Z DNIA: Nie dotyczy
OPINIA PAŃSTWOWEGO ZAKŁADU HIGIENY Z DNIA: Nie dotyczy
WYNIK: Nie dotyczy
WNIOSEK O ZEZWOLENIE GŁÓWNEGO INSPEKTORA SANITARNEGO Z DNIA Nie dotyczy
ZEZWOLENIE GŁÓWNEGO INSPEKTORA SANITARNEGO: Nie dotyczy
WYMAGANE BADANIA: Atest producenta
WYMAGANIA PRZY IMPORCIE: Nie dotyczy
20.06.2001
ADNOTACJE O ZMIANACH I WYCOFANIU PRODUKTU:
>>>grzybiarze są wśród nas<<<
>>>www.koszulki-pakero.prv.pl<<<
>>>grzybiarze są wśród nas<<<