SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Cała prawda o węgorzu

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1277

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 0 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5

Polacy nie lubią ryb - tak głoszą oficjalne statystyki. Jeśli już jednak po jakieś ryby sięgamy to są nimi: wychudzony dorsz, coraz bardziej podejrzany łosoś, karmiona chińskimi dopalaczami panga i marynowany śledź, ewentualnie tani mintaj i tuńczyk z puszki. W ostatnim czasie jednak, powoli zaczyna rosnąć kulinarna popularność węgorza, którego w ofercie sklepów i restauracji można znaleźć zarówno w formie wędzonej jak i świeżej. O ile na temat innych jadanych przez nas ryb regularnie powstają rozmaite artykuły i opracowania, o tyle w przypadku węgorza panuje zmowa milczenia. Tak jakby był on zupełnie niedostępny lub masowo unikany - a to przecież nieprawda. Warto więc poruszyć tą kwestię w szerszym ujęciu.


Walory kulinarne węgorza

Ryby, które trafiają na nasze talerze dzieli się na szlachetne, o smaku średnim i na ryby o wybitnym smaku. Węgorz należy do tych ostatnich, co już samo w sobie winno być dlań dobrą rekomendacją. Każdy kto choć raz skosztował tego rarytasu wie, że doznawane wrażenia są jedyne w swoim rodzaju i nie da się ich pomylić z tymi, które towarzyszą konsumpcji ryb innej maści. Unikalne walory kulinarne węgorza związane są z wysoką zawartością tłuszczu, mogącą przekraczać 25%. Taka ilość tłuszczu może na pierwszy rzut oka przerażać entuzjastów „niskotłuszczowej diety”, ale przyznać trzeba, że węgorz żeby był smaczny – musi być naprawdę tłusty. Chudy węgorz nie nadaje się do konsumpcji.


Wartość energetyczna

Węgorz jest rybą bardzo tłustą. Jak zostało wspomniane, zawiera około 25g tłuszczu na 100g. W efekcie jago wartość energetyczna także okazuje się wysoka i wynosi średnio 250 – 300kcal na 100g. To sporo biorąc pod uwagę, że kaloryczność łososia to około 200kcal na 100g, a dorsza zaledwie 120kcal na 100g. Czy to jednak uznać należy za wadę? Cóż, jeśli ktoś z jakiś powodów musi ograniczać podaż energii i tłuszczu, to węgorz nie będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem, choć smakosze twierdzą, iż przez pewien czas po konsumpcji tej ryby, (prawdopodobnie ze względu na mocno wyrazisty smak i aromat), inne produkty już nie smakują tak przyjemnie, co może zniechęcać do podjadania np. słodyczy. Należy pamiętać, iż to jedynie anegdotyczne spekulacje.


Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4582/cala-prawda-o-wegorzu 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 23 Wiek 33 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 177
Witam, ja uwielbiam ryby w każdej postaci, ale węgorza jeszcze nigdy nie próbowałam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 4191 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 44168
Polacy lubią ryby i jedliby je tonami, gdyby nie były takie drogie. Dziś ciężko kupić świeżą rybę (filet) taniej niż 20zł za kg. Tanie mrożonki zawierają 30% wody a ryby nie da się usmażyć, żeby się nie rozwaliła na patelni. Wędzony łosoś czy węgorz, oczywiście super specjał, ale ciężko się płaci 70zł/kg :) Trzeba szukać, czasem można dostać coś wartościowego w dobrej cenie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94557 Napisanych postów 364522 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669333
ja ostatnio za węgorza płaciłem coś ok 150 złoty

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Torcik naleśnikowy by gienus12

Następny temat

Weekendowe konkursy z kuchnią SFD-Marzec 2016

WHEY premium