Dieta bezglutenowa staje się ostatnio bardzo popularna nie tylko wśród osób, które borykają się z nietolerancją, nadwrażliwością i alergią na gluten, ale także u jednostek zdrowych, w tym również u sportowców. Co więcej, w rozmaitych opracowaniach wymienia się coraz to więcej korzyści, mających rzekomo wynikać z eliminacji glutenu z diety. Wśród walorów diety bezglutenowej wymienia się pozytywny wpływ na ogólnie pojętą formę sportową. Czy jednak tego typu stwierdzenia mają uzasadnienie? Odpowiedź na to pytanie warto osadzić w kontekście wpływu diety pozbawionej glutenu na rozwój zdolności wysiłkowych.
Gluten – kilka słów wstępu
Glutenem nazywa się spoisty związek koloidalny o charakterystycznych właściwościach strukturotwórczych, który składa się z białek zwanych gliadyną i gluteniną. To właśnie dzięki niemu ciasto na chleb, placek, pierogi, naleśniki czy pizzę posiada spójną i ciągliwą konsystencję. Gluten obecny jest w wielu produktach spożywczych, głównie tych pochodzenia zbożowego (w pszenicy, jęczmieniu, życie), a także w wielu innych pokarmach takich jak wędliny, słodycze, gotowe sosy, dania instant, przyprawy, piwo, etc.
Glutenowy problem?
Chociaż lekarze i dietetycy najczęściej zazwyczaj przekonują, że gluten szkodzi jedynie osobom z celiakią lub alergią na ten składnik diety, to coraz więcej dowodów wskazuje na to, że stanowić on może źródło problemów również w innych przypadkach. Przykładem może być przypadłość zwana nadwrażliwością na gluten niezwiązaną z celiakią, która dotyczy prawdopodobnie nawet 4 - 6% naszej populacji. Przypadłość ta objawia się podobnymi symptomami co choroba trzewna tyle, że charakteryzują się one o wiele mniejszym nasileniem. Dieta bezglutenowa jest też przedstawiana jako rozsądne rozwiązanie w przypadku chorób autoimmunologicznych, zwłaszcza takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca typu I czy choroba Hashimoto. Czy jednak jak twierdzą co poniektórzy specjaliści gluten szkodzi każdemu? Cóż, póki co brak na to przekonujących dowodów. Temat jest intensywnie badany. Ciekawe okazują się wyniki eksperymentów z udziałem sportowców.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4580/dieta-bezglutenowa-a-zdolnosci-wysilkowe