SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czym zastąpić sól?

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1865

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 0 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5

Wiele osób zanim jeszcze posmakuje zupę, gulasz czy sałatkę, sięga po solniczkę i doprawia potrawę. Uznając z góry, że na pewno jest niedosolona. Z drugiej strony są też osoby, które soli ani produktów przetworzonych zawierających sól (czyli większości) nie jadają wcale. Trzeba mieć na uwadze, że oba scenariusze mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Szkodzi bowiem zarówno nadmiar soli, jak również jej niedobór.


Sól kuchenna, czyli sól warzona, to chlorek sodu pozbawiony w procesie oczyszczania innych minerałów. Możemy kupić sól sztucznie wzbogacaną jodem, czy fluorem. Pojawia się jednak pytanie po co? Czy nie lepiej sięgnąć po sól niepozbawioną naturalnie występujących w niej minerałów? Takich jak magnez, żelazo, wapń, cynk czy jod. Zdecydowanie lepiej zrobimy sięgając po sól kamienną, morską czy himalajską.


Sól to często podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Nadaje posiłkom smaku oraz konserwuje żywność. Sól, a dokładniej rzecz biorąc zawarty w niej pierwiastek chemiczny - sód, niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest on odpowiedzialny za gospodarkę wodną i ciśnienie krwi w naczyniach krwionośnych. Zarówno nadmiar jak i niedobór sodu, mogą wpływać na zaburzone funkcjonowanie gospodarki wodnej i elektrolitowej.


Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4595/czym-zastapic-sol 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ktoś mi kiedyś polecił kminek do gotowania ryżu zamiast soli i powiem wam że fajna sprawa polecam popróbować kombinacje różnych ziół zawsze może uda się wzbogacić smak i soli po prostu nie będziecie chcieli:D
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

szprotki

Następny temat

Łosoś w sosie miodowo-musztardowym by Malinowa

WHEY premium