Superfoods to naturalne produkty, które są niezwykle bogate w składniki odżywcze. Już ich bardzo mała ilość potrafi pokryć całodzienne zapotrzebowanie na dane mikroelementy czy witaminy. Ostatnio pisałam o kilku ciekawych lokalnych produktach, które należy zaliczyć do tych, które stanowczo warto włączyć do diety. Dziś będzie o produktach superfoods, które wydają się być przereklamowane, a przede wszystkim niezbyt smaczne.
Zdecydowanie na pierwszym miejscu najgorszych superfoods wymienić należy sproszkowane trawy i glony, czyli młody jęczmień, trawę pszeniczną, spirulinę oraz chlorellę.
Młody jęczmień bogaty jest w egzogenne aminokwasy i błonnik pokarmowy. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają dużo chlorofilu.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4620/przereklamowane--superfoods