Składniki:
- 500g pokrojonych w kostkę jabłek bez skóry
- 150g kaszy jaglanej
- 5 całych jaj
- ekstrakt/aromat z wanilii lub pomarańczowy lub jaki chcesz :)
- cynamon do jabłek lub nie / cynamon do posypania
- stevia do dosłodzenia lub inny słodzik
Przygotowanie:
1.Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.Obrane i pokrojone jabłka wrzucamy do garnka z małą ilością wody i gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie.
Blendujemy je na gęstą masę i gotujemy kilka minut aby odparował nadmiar wody.
3.Do ugotowanej kaszy dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii, blendujemy całość na gładką masę i dosładzamy stevią według gustu.
4.Całość przelewamy do okrągłej formy posmarowanej małą ilością oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 10-15 minut aby wierzch placka się zarumienił.
5. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i wylewamy na wierzch masę z jabłek. Wstawiamy ponownie i pieczemy dodatkowe 15-25 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie do lodówki żeby ciasto się ścięło.
Wartości:
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html