600 g łopatki cielęcej
400 g makaronu pełne ziarno świderki z żytem
1 jajko
puszka pomidorów
1 średnia cebula
ocet balsamiczny
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
250 ml wody
2 łyżki oleju rzepakowego
przyprawy: sól, pieprz, cukier, po 1 łyżeczce(estragon, tymianek)
2-3 łyżki płatów owsianych
Przygotowanie:
Mięso zmielić, dodać jajko, przesmażoną drobno posiekaną cebulę, suszone zioła oraz płatki owsiane(lub mąkę owsianą) aby masa była bardziej zwięzła. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i utworzyć pulpety wielkości piłeczki golfowej :). Opcjonalnie można oprószyć pulpeciki mąka np. owsianą aby ładniej się zarumieniły i nie rozpadały podczas smażenia.
Na rozgrzaną patelnie wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć pulpety na złoty kolor z każdej strony. W między czasie zmiksować puszkę pomidorów ze szczypta cukru soli, pieprzu, kilkoma kroplami octu balsamicznego oraz szklanką wody. Po czym zalać zarumienione klopsiki. Dusić pod przykryciem przez około 15-20 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i w razie potrzeby doprawić do smaku, ja podczas gotowania do sosu dodałem jeszcze suszonego oregano. Podać z ugotowanym al dente makaronem świderki z żytem :). Ja podaje całość z odrobiną startego parmezanu. Gotowe. Smacznego :).
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 46 g
Węglowodany: 79 g
Tłuszcze: 19 g
Kcal: 678
Pulpety wywodzą się od włoskiego słowa Polpetta, które oznacza miazgę :D, taka ciekawostka. Stąd tytuł :). Pozdrawiam.