SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dżem

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 800

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 52 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1285
Poleci ktoś jakiś smaczny i tani dżem, który mi sie idealnie wpasuje do twarogu?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 9072 Napisanych postów 82774 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 700054
Poczekaj na moderatora Anubisa ,napewno dobrze Ci doradzi .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51770 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 350003
Chyba jedyny, w miarę popularny dżem wart uwagi to ten od streamline, w tesco 7zł/300g, jednak skład 10/10.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Domowy

Mega proste


Dżem malinowy z ksylitolem lub innym słodzikiem (proporcje na jeden słoik około 250 g)


400 g malin
50 g ksylitolu / słodzika(lub odrobinę więcej, jeśli owoce są kwaśne)
10 g pektyny żelującej
łyżeczka soku z cytryny dla zachowania koloru

Maliny zasypać fruktozą, wymieszać. Postawić garnek na malutkim ogniu i powoli podgrzewać. Kiedy maliny puszczą sok, dodać pektynę i sok z cytryny. Gotować co jakiś czas mieszając, aż owoce się rozpuszczą, a dżem zgęstnieje. Gorący przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.


Dżem truskawkowy z ksylitolem/ słodzikiem (proporcje na jeden słoik ok 250 g)



500 g truskawek
50 g ksylitolu/ słodziku (lub odrobinę więcej, jeśli truskawki są kwaśne)
10 g pektyny żelującej
łyżeczka soku z cytryny

Truskawki zasypać ksylitolem, lekko ugnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wymieszać. Postawić garnek na malutkim ogniu i powoli podgrzewać. Kiedy truskawki puszczą sok, dodać pektynę i sok z cytryny. Gotować co jakiś czas mieszając, aż owoce się rozpuszczą, a dżem zgęstnieje. Jeśli odrobina dżemu nałożona na zamrożony talerzyk tężeje i robi się na niej skorupka, to dżem jest gotowy. Gorący przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.

PASTERYZACJA: Gorący dżem przekładamy do wygotowanych słoików i dobrze zakręcamy. Dno garnka wykładamy ścierką lub gazą, wkładamy słoiki i zalewamy wodą, zostawiając odległość ok. 2-3 cm od najniższej zakrętki. Gotujemy ok. 20 – 30 minut. Gorące słoiki jeszcze dokręcamy i kładziemy na kocu do góry dnem. Przykrywamy kocem lub kołdrą i zostawiamy, najlepiej na noc. Po wystudzeniu wieczko powinno być wklęsłe.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51770 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 350003
Parę lat temu robiłem z żurawiny z dodatkiem pomarańczy i właśnie ksylitolu i lepszego dżemu raczej nigdy nie jadłem.
Z tego co pamiętam nie dawałem nawet żadnych substancji żelujących.


Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2016-05-25 18:47:51

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Przemek ten, który robię (jeśli dodaję mniej owoców to i owszem bez substancji żelujących daje radę w tej formie jest nieco bardziej płynny) natomiast gorzej, gdy owoców jest więcej. Wtedy to już nie dźem, a papka
A połączenie żurawiny z pomarańczą... Me gusta, wypróbuję
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na mase do oceny

Następny temat

Dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy, jajka

forma lato