Stosunkowo krótki i niezbyt obfity sezon na truskawki dobiega ku końcowi. Nic jednak straconego. W miejsce truskawek pojawiają się inne sezonowe owoce, z których warto korzystać. Borówki, jagody, maliny – właśnie te owoce znajdziemy aktualnie na straganach. Jakie wartości mają maliny? Czy warto je jeść?
Co kryją w sobie maliny?
W owocach malin znajdują się kwasy organiczne. Kwas cytrynowy, jabłkowy, elagowy oraz salicylowy. Ten ostatni to roślinny odpowiednik aspiryny. Właśnie z powodu kwasu salicylowego maliny sprawdzają się jako środek przeciwgorączkowy i napotny.
Z kolei kwas elagowy jest silnym antyoksydantem. Wzmacnia odporność organizmu, a najnowsze badania mówią o jego działaniu antynowotworowym.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4826/co-warto-wiedziec-o-malinach