ciasto:
200 g mąki ryżowej
30 g masła
7 g drożdży suszonych
20 g ksylitolu
1 jajo
100 ml mleka
masa twarożkowa:
120 g twarogu
1 zółtko
20 g ksylitolu
kruszonka:
30 g masła
10 g odżywki (dałam cookies)
25 g mąki ryżowej
dodatkowo: JAGODY!
mąke wymieszać z drożdżami, dodać jajo,ksylitol i ciepłe mleko- wyrobić. Masło rozpuścić i dodać na końcu- ponownie wyrobić i uformować w kulę. Zostawić w misce, przykryć ściereczką- do podwojenia objętości - ok 1,5 godziny.
podzielić ciasto na 5 części- ustawić na blaszcze na papierze do pieczenia do ponownego wyrośnięcia (ok 30 min). W tym czasie zrobić masę twarożkową- wszytskie składniki zblendować oraz kruszonkę- wszystkie składniki wyrobić.
następnie kulki ciasta uformować w tartaletki, wypełnić twarożkiem, dodać obficie jagół na całą tartaletkę, na końcu dodać kruszonkę. Piec- góra dół przez 17 min 200 stopni :)
http://www.sfd.pl/DT_cod123-t1098138.html
moje zmagania w Kuchni: http://www.sfd.pl/[BLOG]_COD_w_kuchni-t1121985.html