Składniki na część czekoladową:
- jedna puszka mleczka kokosowego w puszce 400g
-2 łyżki kakao
-4 łyżki ksylitolu
-szczypta cynamonu
- szczypta soli
-3 łyżeczki żelatyny
Składniki na część białą:
- puszka mleczka kokosowego 400g
- 100 ml mleka roślinnego u mnie owsiane
- 4 łyżki nasion chia
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka extraktu z vanilii lub aromatu
- 3 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
1.Potrzebne będą dwa garnki jeden do części czekoladowej a drugi do białej,w każdym z nich umieszczam składniki oprócz żelatyny,całość podgrzewamy mieszając trzepaczką,gdy masa zgęstnieje dodaję żelatynę i bardzo dokładnie mieszam,całość podgrzewam jeszcze ok 10 min.
2. Blaszkę 20 *20 wyłożyłam papierem ,na dno jej wylewam 1/2 masy czekoladowej,następnie wstawiam do lodówki na 2-5 min.
Gdy masa lekko stężeje wykładam część białą.Ponownie wstawiam do lodówki na 10-15 min ( w tym czasie reszta masy czekoladowej ️Moze nam stezec wiec podgrzewamy ja jeszcze raz ),następnie resztę masy czekoladowej wylewamy ️na białą górę z Chia
3.Całość przykrywam folia aluminiowa i wstawiam do lodówki ️na ok. 3 godz
Wartości ( 1 porcja ) :
B: 3,5
T: 19,3
W: 12,4
Kcal: 241
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html