Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważne jest odpowiednie żywienie, tym bardziej jeśli myślimy o sportowcach, gdyż w tym przypadku trening i dieta muszą iść bezwzględnie w parze. Każda żywność jest jednym z największych wyzwań antygenowych dla naszego układu immunologicznego. W sytuacji pełnego zdrowia, dobrego trawienia i braku uszkodzeń jelita oraz sprawnie funkcjonującego i nie przeciążonego układu immunologicznego żadne białko wprowadzone do organizmu nie stanowi zagrożenia. Jednak coraz częściej w ostatnich latach mówi się o nietolerancjach pokarmowych i ich wpływie na organizm, w tym także osób aktywnych, zajmujących się sportem zarówno amatorsko, jak i bardziej zawodowo.
CO SIĘ KRYJE POD OKREŚLENIEM NIETOLERANCJI POKARMOWYCH?
(...)
Pomiędzy alergią a nietolerancją istnieje szereg różnic, a obydwa terminy są zazwyczaj mylone.
(...)
Istotną rolę odgrywa także odpowiednie skomponowanie diety, która nie tylko musi być prawidłowo zbilansowana, ale także urozmaicona, bogata we wszystkie składniki odżywcze potrzebne w pełni organizmowi, ponadto chroni przed powstawaniem nietolerancji pokarmowej na kolejne produkty i może prowadzić do całkowitego wyleczenia.
A CO, JEŚLI NIETOLERANCJĘ MA SPORTOWIEC?
(...)
http://perfectbody.pl/ZDROWIE/4/696/NIETOLERANCJE-POKARMOWE-w-diecie-sportowca.html