...
Napisał(a)
czy tłuszcz pozyskiwany z masła i oleju roślinnego jest dobry? np smażenie jajecnzicy na maśle albo oleju ?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Tak. Z masła tak, jednak ja osobiście nie jestem za olejami, jak już to tylko kokosowy. A do smażenia wolę smalec :)
...
Napisał(a)
oleje roslinne są rózne, nie każdy jest odpowieni jak np słonecznikowy, na masełku moze być jajecznica tylko wybieraj prawdziwe masło 82% lub na klarowanym
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Witaj,
Napisałeś dość ogólnikowo do jajecznicy na smażenie dawaj olej kokosowy , masło klarowane lub smalec. Co do olei roślinnych są dobre zimnotłoczone jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy olej lniany budwingowy .
Pozdrawiam
Napisałeś dość ogólnikowo do jajecznicy na smażenie dawaj olej kokosowy , masło klarowane lub smalec. Co do olei roślinnych są dobre zimnotłoczone jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy olej lniany budwingowy .
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zdecydowanie wymienione powyżej tłuszcze będą adekwatne do wprowadzenia je w praktykę.
...
Napisał(a)
Zależy jakie oleje, w jakiej ilości i do czego stosowane. Ważne są proporcje kwasów tłuszczowych w diecie. Polecam poczytać na ten temat.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
"Czystą" jajecznicę można smażyć na dowolnym rodzaju masła (82%, śmietankowe), bo jajka ścinają się w tak niskiej temperaturze, że nie ma możliwości przypalania się białek z masła np. śmietankowego. Będzie smaczniejsza, niż na maśle klarowanym.
Natomiast jeśli wcześniej podsmaża się na tłuszczu jakieś dodatki - cebulę, pieczarki, mięso itp. - dobrze jest użyć masła klarowanego, które lepiej znosi dłuższą obróbkę i wyższą temperaturę smażenia.
Różnica pomiędzy masłem śmietankowym, a takim 82% polega głównie na obecności małej ilości laktozy w tym pierwszym (2-3%) - osoby bez nietolerancji laktozy mogą więc spokojnie jeść masło śmietankowe. Ono zawiera też tłuszcz mleczny, tylko ma więcej wody, niż masło 82%, a poza tym ma troszkę laktozy i białek z mleka.
Natomiast jeśli wcześniej podsmaża się na tłuszczu jakieś dodatki - cebulę, pieczarki, mięso itp. - dobrze jest użyć masła klarowanego, które lepiej znosi dłuższą obróbkę i wyższą temperaturę smażenia.
Różnica pomiędzy masłem śmietankowym, a takim 82% polega głównie na obecności małej ilości laktozy w tym pierwszym (2-3%) - osoby bez nietolerancji laktozy mogą więc spokojnie jeść masło śmietankowe. Ono zawiera też tłuszcz mleczny, tylko ma więcej wody, niż masło 82%, a poza tym ma troszkę laktozy i białek z mleka.
Polecane artykuły