Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Ostatnimi czasy, w dobie mody na wyszukane egzotyczne owoce, często o nich zapominamy. Tymczasem jabłka mają wiele odmian, dostępne są cały rok, a powiedzenie głosi, że spożywanie jednego jabłka dziennie zapewni nam zdrowie i uchroni od wizyt u lekarza. Kiedy powinniśmy sięgać po jabłka, a kiedy mogą nam zaszkodzić?
Jabłka należą do niskokalorycznych owoców. Średnie jabłko waży około 150g i dostarcza ok. 70 kcal. Jedno jabłko pokrywa 12 proc. zapotrzebowania na błonnik pokarmowy oraz 18 proc. zapotrzebowania na witaminę C. Owoc ten zawiera też pewne ilości witamin z grupy A i B oraz potas. W zależności od odmiany skład witamin i minerałów może się różnić.
Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4866/czy-warto-jesc-jablka