SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

energia w smakach

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2697

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Energia smaków..
Spożywając produkty rzadko myślimy o tym, że pożywienie o różnych smakach różnie wpływa na nasz organizm. Smak pożywienia mówi o szczególnych właściwościach zawartej w nim energii. Język - jako organ smaku pozwala nam rozpoznać tę energię. Istnieje sześć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki, cierpki, ostry.

Słodki - wzmacnia siły w całym ciele, sprzyja zwiększeniu masy ciała. Nadmiar słodkiego powoduje śluz, otłuszczenie, obniża zdolność organizmu do wytwarzania ciepła. Jeśli w jadłospisie człowieka znajduje się wiele produktów o słodkim smaku, to staje się on leniwy, obojętny, gruby Słodki smak mają: cukier, miód, mleko, śmietanka, masło, pieczywo pszenne, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy i ziarna słonecznika. Owoce cytrusowe - mają smak słodki i kwaśny.

Kwaśny - posiada działanie orzeźwiające, pobudza apetyt, sprzyja zatrzymywaniu płynów w organizmie. Wzmaga także właściwości intelektualne i reguluje procesy trawienne organizmu. Nadmiar kwaśnego smaku pogarsza skład krwi, prowadzi do owrzodzeń, podrażnień skóry, zgagi. Owoce cytrusowe-mają smak kwaśny i słodki. Kefir, żółty ser, twaróg są kwaśne lub ostre (w zależności od gatunku).
Jeśli w jadłospisie znajduje się dużo produktów kwaśnych, to człowiek staje się nadpobudliwy, rozdrażniony, wybuchowy.

Słony - posiada właściwości oczyszczające, usuwa pleśń, poprawia apetyt, ułatwia trawienie pokarmu, zatrzymuje płyny w organizmie, powoduje usuwanie śluzu i soków żołądkowych. Starożytni Grecy po jedzeniu zawsze ssali kryształki soli i wypluwali tworzącą się, słoną ślinę. Sól w tłumaczeniu oznacza „słońce", ona za pośrednictwem swojego smaku „rozpala" w naszym organizmie „ogień trawienny", to znaczy stymuluje działanie wszystkich enzymów. Dostając się do krwi, rozchodzi się po całym organizmie, rozpuszczając stare, chore komórki rakowe i chorobotwórcze, nie ruszając przy tym komórek zdrowych. Najnowsze badania wykazały, że do pierwszego roku życia w naszym organizmie jest zaledwie 1% starych komórek, w wieku 10 lat - 7%, a w wieku 50 lat - 40%. Innymi słowy, człowiek w wieku 50 lat żyje tylko w 60% swoich możliwości, to znaczy równo w takim stopniu, ile w jego organizmie pozostało młodych komórek. Żeby zwiększyć ilość młodych, zdrowych komórek, a zmniejszyć liczbę starych i chorych należy spożywać naturalne produkty o słonym smaku.
Dlatego też zalecam po każdym posiłku wziąć na język 2-3 kryształki soli, possać i wypluć ślinę.

Gorzki - poprawia apetyt i trawienie, ogrzewa i oczyszcza ciało, stymuluje wydalanie płynów z organizmu, rozrzedza krew. Spożywanie gorzkich produktów sprzyja oczyszczaniu organizmu, chudnięciu. Nadmiar gorzkiego smaku powoduje utratę sił, wywołuje poczucie strachu, niepotrzebne zdenerwowanie. Smak gorzki mają smażone orzechy i ziarna słonecznika.

Cierpki - posiada właściwości wysuszające, wysusza ropę, krew, sprzyja gojeniu się ran, poprawia kolor skóry. Gruszki, kapusta, ziemniaki, warzywa z zielonymi liśćmi mają smak cierpki.

Ostry - normalizuje funkcjonowanie układu żołądkowo-jelitowego, poprawia apetyt. Ostry smak jest w cebuli, czosnku, ostrej papryce strączkowej, rzodkiewce, rzepie, wszystkich przyprawach. Kefir, żółty ser, twaróg - są kwaśne lub ostre (w zależności od gatunku).

Wykorzystując w pożywieniu łączenie smaków różnych produktów, można oddziaływać na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie.
W przypadku ciągłego marznięcia należy podczas jednego posiłku spożywać produkty posiadające smak gorzki i kwaśny. Związek tych smaków ogrzewa ciało i sprzyja chudnięciu. Łącząc kwaśny i słony smak będziemy odczuwać ciepło w ciele, ale także przybierzemy na wadze. Jeśli chcemy zwiększyć „lekkość" ciała, stać się bardziej sprawnymi fizycznie, ruchowo - spożywamy smaki: gorzki i cierpki. Przybraniu na wadze ułatwia spożywanie produktów o smakach: słony + słodki, słodki + kwaśny. W pierwszym przypadku narasta tkanka tłuszczowa, w drugim - rozrastają się mięśnie.
Jedzenie o smaku gorzkim i cierpkim sprzyja zwiększeniu energii. Te smaki powinny spożywać osoby z niskim ciśnieniem krwi, cierpiące na złą cyrkulację krwi.
Istnieje taka różnorodność produktów, że opisanie ich smaków wydaje się niemożliwe.

http://bodybuilding.pl/dieta.php?aid=67

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redukcyjna :)))

Następny temat

WW i B

WHEY premium