Spożywając produkty rzadko myślimy o tym, że pożywienie o różnych smakach różnie wpływa na nasz organizm. Smak pożywienia mówi o szczególnych właściwościach zawartej w nim energii. Język - jako organ smaku pozwala nam rozpoznać tę energię. Istnieje sześć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki, cierpki, ostry.
Słodki - wzmacnia siły w całym ciele, sprzyja zwiększeniu masy ciała. Nadmiar słodkiego powoduje śluz, otłuszczenie, obniża zdolność organizmu do wytwarzania ciepła. Jeśli w jadłospisie człowieka znajduje się wiele produktów o słodkim smaku, to staje się on leniwy, obojętny, gruby Słodki smak mają: cukier, miód, mleko, śmietanka, masło, pieczywo pszenne, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy i ziarna słonecznika. Owoce cytrusowe - mają smak słodki i kwaśny.
Kwaśny - posiada działanie orzeźwiające, pobudza apetyt, sprzyja zatrzymywaniu płynów w organizmie. Wzmaga także właściwości intelektualne i reguluje procesy trawienne organizmu. Nadmiar kwaśnego smaku pogarsza skład krwi, prowadzi do owrzodzeń, podrażnień skóry, zgagi. Owoce cytrusowe-mają smak kwaśny i słodki. Kefir, żółty ser, twaróg są kwaśne lub ostre (w zależności od gatunku).
Jeśli w jadłospisie znajduje się dużo produktów kwaśnych, to człowiek staje się nadpobudliwy, rozdrażniony, wybuchowy.
Słony - posiada właściwości oczyszczające, usuwa pleśń, poprawia apetyt, ułatwia trawienie pokarmu, zatrzymuje płyny w organizmie, powoduje usuwanie śluzu i soków żołądkowych. Starożytni Grecy po jedzeniu zawsze ssali kryształki soli i wypluwali tworzącą się, słoną ślinę. Sól w tłumaczeniu oznacza „słońce", ona za pośrednictwem swojego smaku „rozpala" w naszym organizmie „ogień trawienny", to znaczy stymuluje działanie wszystkich enzymów. Dostając się do krwi, rozchodzi się po całym organizmie, rozpuszczając stare, chore komórki rakowe i chorobotwórcze, nie ruszając przy tym komórek zdrowych. Najnowsze badania wykazały, że do pierwszego roku życia w naszym organizmie jest zaledwie 1% starych komórek, w wieku 10 lat - 7%, a w wieku 50 lat - 40%. Innymi słowy, człowiek w wieku 50 lat żyje tylko w 60% swoich możliwości, to znaczy równo w takim stopniu, ile w jego organizmie pozostało młodych komórek. Żeby zwiększyć ilość młodych, zdrowych komórek, a zmniejszyć liczbę starych i chorych należy spożywać naturalne produkty o słonym smaku.
Dlatego też zalecam po każdym posiłku wziąć na język 2-3 kryształki soli, possać i wypluć ślinę.
Gorzki - poprawia apetyt i trawienie, ogrzewa i oczyszcza ciało, stymuluje wydalanie płynów z organizmu, rozrzedza krew. Spożywanie gorzkich produktów sprzyja oczyszczaniu organizmu, chudnięciu. Nadmiar gorzkiego smaku powoduje utratę sił, wywołuje poczucie strachu, niepotrzebne zdenerwowanie. Smak gorzki mają smażone orzechy i ziarna słonecznika.
Cierpki - posiada właściwości wysuszające, wysusza ropę, krew, sprzyja gojeniu się ran, poprawia kolor skóry. Gruszki, kapusta, ziemniaki, warzywa z zielonymi liśćmi mają smak cierpki.
Ostry - normalizuje funkcjonowanie układu żołądkowo-jelitowego, poprawia apetyt. Ostry smak jest w cebuli, czosnku, ostrej papryce strączkowej, rzodkiewce, rzepie, wszystkich przyprawach. Kefir, żółty ser, twaróg - są kwaśne lub ostre (w zależności od gatunku).
Wykorzystując w pożywieniu łączenie smaków różnych produktów, można oddziaływać na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie.
W przypadku ciągłego marznięcia należy podczas jednego posiłku spożywać produkty posiadające smak gorzki i kwaśny. Związek tych smaków ogrzewa ciało i sprzyja chudnięciu. Łącząc kwaśny i słony smak będziemy odczuwać ciepło w ciele, ale także przybierzemy na wadze. Jeśli chcemy zwiększyć „lekkość" ciała, stać się bardziej sprawnymi fizycznie, ruchowo - spożywamy smaki: gorzki i cierpki. Przybraniu na wadze ułatwia spożywanie produktów o smakach: słony + słodki, słodki + kwaśny. W pierwszym przypadku narasta tkanka tłuszczowa, w drugim - rozrastają się mięśnie.
Jedzenie o smaku gorzkim i cierpkim sprzyja zwiększeniu energii. Te smaki powinny spożywać osoby z niskim ciśnieniem krwi, cierpiące na złą cyrkulację krwi.
Istnieje taka różnorodność produktów, że opisanie ich smaków wydaje się niemożliwe.
http://bodybuilding.pl/dieta.php?aid=67
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak