125 g mąki jaglanej
125 g mąki gryczanej
1 jajo
7 g drożdży suchych
75 g masła
7 łyżek mleka
40 g ksylitolu
powidła
Mąki, jajo, drożdże, słodzidło wymieszać. Mleko podgrzać i dodać do ciasta, wymieszać. Dodać roztopiony tłuszcz i dobrze wyrobić, uformować w kulkę, przykryć miskę ściereczką i odłożyć na ok godzinę.
Po godzinie wyjąć i rozwałkować na koło. Pociąć na części (jak na zdjęciu) nałożyć łyżeczkę powideł i uformować rogale (trzeba to robić bardzo powoli, bo ciasto jest delikatne)
Położyć na papierze do pieczenia, na blaszce i odstawić na ok pół godziny. Piec ok 14 min w 200 stopniach.
Wyszło 8 rogali średniej wielkości.
Zmieniony przez - cod123 w dniu 2016-09-02 08:22:14
http://www.sfd.pl/DT_cod123-t1098138.html
moje zmagania w Kuchni: http://www.sfd.pl/[BLOG]_COD_w_kuchni-t1121985.html