Chciałbym podpytać odnośnie mojej diety, czy coś zostawić, czy coś zmienić. Dzięki z góry za pomoc.
Wiek: 14 lat.
Płeć: M
Cel: Zredukowanie tkanki tłuszczowej o ponad połowę (obecnie jest to 25%, na ostatnich badaniach utrata o 2 punkty procentowe, zaś masa mięśniowa przyrost 4kg).
Waga: Obecnie 87 (utrata prawdopodobnie wody podskórnej podczas pobytu w szpitalu, wcześniej ważyłem 92).
Wzrost: 178cm.
Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): Obecnie mam ograniczyć się do 3 treningów w tygodniu, najczęściej są one rano, lub po szkole.
Uprawiane sporty: Wioślarstwo, obecnie 3x tygodniowo, poprzednio 11x tygodniowo.
Stosowane wcześniej diety i ich wpływ na sylwetkę: Pierwsza dieta polegała na tym, że nie jadłem gówna, zgubiłem na niej około 10kg bez kontrolowania wagi, na drugiej zaś odjąłem sobie 400kcal dziennie, poszło mi 11kg w dół.
Stan zdrowia: Niedoczynność tarczycy, wyregulowana hormonami, obecnie w normie. Przymusowa przerwa 2 miesięczna z ograniczeniem treningów z powodu zaburzenia serca st. II typu Wenkebacha I, podczas snu. Rytm zatokowy na elektrokardiogramie, brak arytmii.
Stosowana suplementacja: Od dnia wczorajszego Animal Cuts Free, dwie saszetki przed treningiem. Podczas stosowania suplementacji - w dni nie treningowe rano mam zamiar o 05:30 ubierać się ciepło i biegać, zaś w dni treningowe albo schodzę na wodę, albo zostaję na ergometrze wioślarskim (ponoć ergometr spala więcej tłuszczu, niż bieganie). Odczuwam bardzo duże pobudzenie w ciągu całego dnia, mam ochotę dosłownie zrobić wszystko, ponadto nie odczuwam żadnych zaburzeń pracy serca, jedynie odczuwam ciepło na sercu i czasami czuję (momentami), iż jego praca jest przyspieszona.
W menu jest wiele alternatyw,
dzięki temu unikniesz monotonii.
Znak „/” oznacza „lub”.
Jeśli jest „+” to dodajesz produkt do produktu.
Dieta:
1. - 100 płatków owsianych / jaglanej + 2 jaja (proponuję w formie omleta) + miód/owoc do smaku
- 3 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego + 2 jaja kl. L
- 100 g makaronu żytniego + 80 g twarogu chudego + 15 g słoneczika / 10 ml oliwy z oliwek - 3 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego + 150 g serka wiejskiego
2. 120 ryżu brązowego / białego / 4 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego + 240 g serka wiejskiego / 120 g piersi z indyka / kurczaka / tuńczyka / 200 g cielęciny / 35 g odżywki typu WPC + warzywa // w ostateczności 140 g gainera za cały posiłek
3. 100 g makaronu razowego / ryżu brązowego / 400 g ziemniaków / kaszy jaglanej + 120 g piersi z kurczaka / wołowiny / wątróbki / serc kurzych / 180 g cielęciny + warzywa / surówka / szklanka soku pomidorowego / wielowarzywnego
4. 130 g tuńczyka w wodzie / piersi z indyka / 260 g serka wiejskiego / 25 g odżywki typu WPC + 30 ml oliwy z oliwek/oleju lnianego/oleju z pestek winogron + warzywa / surówka / sałatka / sok wielowarzywny
5. - 3 jaja kl. L (w dowolnej formie – sadzone/jajecznica/gotowane/omlet)
- 100 g sera twarogowego chudego + 15 ml oliwy z oliwek
- 70 g tuńczyka w oleju + 10 ml oliwy z oliwek
Dodawaj sobie sporo warzyw na talerz, zapychają a mają niską kaloryczność. Polecam wszystkie warzywa oprócz strączkowych, przykładowo świetne będą brokuły, szpinak, kalafior.
Co do oliwy z oliwek – podałem ją do ostatniego posiłku ale możesz dodawać ogólnie do posiłków – np. 30 ml z czwartego posiłku podziel sobie do dwóch/trzech mała uwaga aby około treningowo (przed i po) nie dodawać tłuszczy.
Z suplementacji polecam zakup:
- Suplement multiwitaminowy np. VitaPak w celu uzupełnienia niedoborów, 2 tabletki dziennie
***opcjonalnie przy treningach
- BCAA (aminokwasy) – 10 g przed treningiem i 10 g po treningu, w dni nie treningowe 10 g do śniadania
- ZMA – poprawia jakość snu i regenerację. Trzy tabletki dziennie, przed snem.
Pozdrawiam.
Zmieniony przez - Wioslarz w dniu 2016-09-10 01:10:11