SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wartości odżywcze posiłków

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3413

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1125 Napisanych postów 3777 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68464
Co do suszonych, dojrzewających wędlin (suche kiełbasy, kabanosy, salami), to one (przynajmniej teoretycznie) powinny mieć najmniej konserwantów i najczystszy skład spośród wszystkich wędlin...
Często jest tylko jakiś jeden konserwant w składzie. Może być cukier lub glukoza w małej ilości, ale to ponoć jest dodawane ze względu na proces dojrzewania mięsa, jako pożywka dla odpowiednich kultur bakterii.
W każdym razie ja wolę właśnie takie, niż jakieś "mokre" szynki czy polędwice, bo im więcej wody w wędlinie, tym łatwiej się psuje i tym więcej potrzebuje konserwantów.

Natomiast wędliny z surowego mięsa, z tego co zauważyłam, są raczej mocno konserwowane.

Suszone mięso pozornie ma sporo tłuszczu na 100g - ale odwodnione białko też jest w nim skoncentrowane...
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Zgadza się. Im bardziej mokra, tym więcej wody i związków trzymających ją w produkcie.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 167
deja vu
Podstawowy rozkład na redukcję to 2 g białka na kg masy ciała, 1 g tłuszczy, reszta zapotrzebownaia z ww.. Zadne procenty - gramy na kg masy ciała.


Czyli o ile dobrze zrozumiałem 87 (kg) x2=ok 172 g białka w ciągu całego dnia powinienem przyjąc? I to powinienem rozbić na te moje 5 posiłków, pamietając przy tym ze w kazdym posiłku powinno go byc min 20 g? i tak samo z tłuszczami? 86 g tłuszczy?

Pytania:
1. Co myślicie o frankfurterkach? zamiast polędwicy do jajecznicy? zdrowe to jest?
2.Oliwa z oliwek - wykosztowałem sie ostatnio i kupiłem za 30 zł 500 ml. Generalnie zamiast olejów "transformatorowych" będę uzywał teraz oliwy do smażenia. Może nie zawsze, ale tak w 75%. Oliwa traci swoje zdrowotne właściwości podczas smażenia w całości czy tylko w części? Do smażenia dolewać cały kieliszek od wódki czy połowa będzie ok?
3.BMR wyszedł mi 3404 kcal czyli to co Wam przedstawiłem w zrzucie ekranu z dziennika należy podciągnąć do 3200 kcal, prawda? No bo muszę chudnąć zdrowo, więc obcięcie 200 kcal będzie chyba zdrowe?
4. Na tym kalkulatorze wyszło też 128 g białka/ 468 g weglów/ 113 g tłuszczy. Wiadomo jak tam będzie różnica 10-15 g to się chyba nic nie stanie.Tłuszcze mniej wiecej sie zgadzają, z białkiem to zejde moze ze 190 do 160-170 co? Pytanie do węgli. No rozbieżność jest bardzo duża :) 252 w moim przypadku, ok 200 mniej niż jest wyliczone. Rozumiem, że podciągac w górę?
5. Pytanie zw z treningami.Nie będę zakładał nowego tematu, bo po co robić śmietnik. Jak ćwiczę 4 serie po 12 /10/10/8 powtórzeń, to naprawdę trening sie wydłuża, wiecie siłownia domowa, mam dwie pary hantli, trzeba co chwile odkręcać zaciski, dawać większe talerze, ze sztanga to samo. A chciałbym jeszcze dorzucić trening na brzuch i jakieś ćwiczenia na spalanie typu przez 20-30 minut pajacyki, pompki,przysiady, wykroki itd i tak do upadłego. takze potrzebuje czasu:/ Przeciez nie bede cwiczył 2,5 godziny. I tak myslę ze może ograniczyc te serie na siłowni do trzech? np 12/12/12 albo 12/10/8 ? Co o tym myslicie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
davidstar
deja vu
Podstawowy rozkład na redukcję to 2 g białka na kg masy ciała, 1 g tłuszczy, reszta zapotrzebownaia z ww.. Zadne procenty - gramy na kg masy ciała.


Czyli o ile dobrze zrozumiałem 87 (kg) x2=ok 172 g białka w ciągu całego dnia powinienem przyjąc? I to powinienem rozbić na te moje 5 posiłków, pamietając przy tym ze w kazdym posiłku powinno go byc min 20 g? i tak samo z tłuszczami? 86 g tłuszczy?

Akurat na redukcji liczy się na beztłuszczową masę ciała, wtedy przyjmuje się nawet 2,5g białka ale możesz około 180g obrać. Do tego 80-90g tłuszczu i reszta węglowodany. I rozbijasz to jak CI wydonie z uwzględnieniem tego, że te 20g białka na posiłek niech jest :)

Pytania:
1. Co myślicie o frankfurterkach? zamiast polędwicy do jajecznicy? zdrowe to jest?


Frankfuterki tak samo jak szynki są mocno przetworzone, lepiej dodać tam chociażby trochę boczku.
2.Oliwa z oliwek - wykosztowałem sie ostatnio i kupiłem za 30 zł 500 ml. Generalnie zamiast olejów "transformatorowych" będę uzywał teraz oliwy do smażenia. Może nie zawsze, ale tak w 75%. Oliwa traci swoje zdrowotne właściwości podczas smażenia w całości czy tylko w części? Do smażenia dolewać cały kieliszek od wódki czy połowa będzie ok?

Oliwę możesz użyć np. do surówki z marchewką itd, smażyć też możesz, krótkotrwałe smażenie nic jej nie grozi.
3.BMR wyszedł mi 3404 kcal czyli to co Wam przedstawiłem w zrzucie ekranu z dziennika należy podciągnąć do 3200 kcal, prawda? No bo muszę chudnąć zdrowo, więc obcięcie 200 kcal będzie chyba zdrowe?
W takim razie na początek przy redukcji mozesz ująć 300kcal

4. Na tym kalkulatorze wyszło też 128 g białka/ 468 g weglów/ 113 g tłuszczy. Wiadomo jak tam będzie różnica 10-15 g to się chyba nic nie stanie.Tłuszcze mniej wiecej sie zgadzają, z białkiem to zejde moze ze 190 do 160-170 co? Pytanie do węgli. No rozbieżność jest bardzo duża :) 252 w moim przypadku, ok 200 mniej niż jest wyliczone. Rozumiem, że podciągac w górę?

Kalkulatory, to kalkulator, nie przejmuj się wyliczonymi przez nie wartościami.

5. Pytanie zw z treningami.Nie będę zakładał nowego tematu, bo po co robić śmietnik. Jak ćwiczę 4 serie po 12 /10/10/8 powtórzeń, to naprawdę trening sie wydłuża, wiecie siłownia domowa, mam dwie pary hantli, trzeba co chwile odkręcać zaciski, dawać większe talerze, ze sztanga to samo. A chciałbym jeszcze dorzucić trening na brzuch i jakieś ćwiczenia na spalanie typu przez 20-30 minut pajacyki, pompki,przysiady, wykroki itd i tak do upadłego. takze potrzebuje czasu:/ Przeciez nie bede cwiczył 2,5 godziny. I tak myslę ze może ograniczyc te serie na siłowni do trzech? np 12/12/12 albo 12/10/8 ? Co o tym myslicie?

Zapraszam do działu trening w domu, albo trening dla początkujących. Tam na spokojnie omówisz swój cel i predyspozycje


1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 167
Pytanko odnośnie pracy na 3 zmianę. Załózmy że dziś mam nockę. Pierwszy posiłek ok 8 rano, ostatni-piąty ok 21. No i teraz nasuwa sie pytanie co dalej? Biorąc pod uwagę fakt, że o 22 zaczynam pracę, wrócę o 6:30 do domu i pójdę spać. Spać będę do 13:00? Czy do pracy na noc zabrać tylko owoce i marchewke ewentualnie? Po powrocie, rano zjeść sniadanie , połozyć się spać i o 13 zjeść "drugie śniadanie" i potem kolejne posiłki?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Nie ważne, czy to noc, czy dzień dobra ma 24h i jesz normalnie, tak jak jadasz bez względu na porę, skoro funkcjonujesz w nocy, to nie ma przecież problemu
Zbilansowane posiłki jak zwykle, godziny się tyko przesuwają
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 167
A czy spożywanie zup np pomidorowej, grochówki, czy chociażby rosołu jest wskazane przy diecie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Jak lubisz to jedz. Kwestia przeliczenia ile makroskładników dostarczyłeś z tej zupy. W przypadku rosołu może być to trudne.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
davidstar
A czy spożywanie zup np pomidorowej, grochówki, czy chociażby rosołu jest wskazane przy diecie?



A dlaczego nie? Pomidorowa - wliczasz ilość pomidorów, do tego mięcho na bazie jakiego robisz pomidorową (chyba, że robisz na bazie rosołu) do tego ryż, czy makaron (jeśli dodajesz - ważysz przed obróbką).
Grochówka to samo wliczasz wszystko fasole, mięcho itd.
A rosół ja wliczam makaron, do tego warzywa (pietruszkę, seler oraz marchew) i mięcho Nie ma filozofii
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do oceny

Następny temat

Diete na masę 88 KG - kilka pytań

WHEY premium