Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6296
Napisanych postów
76166
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755629
Dodanie większej ilości produktów o wysokim indeksie sytości powinno pomóc. Np ziemniaki, bataty, jaja a nie ciągle dieta ryżowa. Poza tym więcej warzyw.
Szacuny
0
Napisanych postów
51
Wiek
34 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
2846
@domer warzyw leci naprawdę sporo a nie ma co przesadzać bo mi mają dużo błonnika. Wiadomo, że chętnie jadłbym ziemniaki( ale za dużo roboty przy nich). Niestety jestem często zabiegany i wolę wrzucić na 10 min ryż niż obierać i gotować 30 min ziemnioki :) Dziękuje pięknie za podpowiedź, może jeszcze jakieś cenne wskazówki?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1128
Napisanych postów
3781
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68603
Gotowanie ziemniaków można nieco skrócić - wstawia się wodę, zagotowuje, a w międzyczasie obiera i kroi ziemniaki (dobra obieraczka się przydaje, jeśli nie masz). Zalewamy ziemniaki wrzątkiem, solimy i gotują się pod przykryciem około 15 minut. dodatkowo podobno dzięki zalaniu gorącą wodą tracą mniej witaminy C i potasu. Naprawdę jest tylko chwila różnicy w porównaniu do ryżu. Natomiast z uwagi właśnie na wit.C i potas, są bardzo korzystnym składnikiem. Ryż jest w nie ubogi. Mając dostęp do ładnych, zdrowych ziemniaków czy latem - młodych, w ogóle nie trzeba ich obierać, wystarczy obmyć, wykroić oczka i pokroić. Też zachowają więcej witamin.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6296
Napisanych postów
76166
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755629
Zgadza się. Blanszowanie jest w stanie uchronić w pewnym stopniu składniki mineralne i witaminy, oraz wpłynąć na właściwości sensoryczne. Można również pokroić w kostkę i ugotować na parze. Kwestia ma 10-15min.