SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Makowiec bezglutenowy z żurawiną by cod123

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 861

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Makowiec bezglutenowy z żurawiną by cod123




Składniki:


Ciasto:
150 g skrobii ziemniaczanej
85 g maki gryczanej
65 g maki ryzowej
2 zoltka
40 g ksylitolu
145 g masla
50 g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto zagnieść, wyłożyć 3/4 na blaszke na papierze do pieczenia, nakłóć widelcem.
2. Spód ciasta podpiec 15 min w temp 180C.

Konfitura:
500 g żurawiny świeżej lub mrożonej
4 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:
1. Żurawinę umieścić w garnku z ksylitolem i gotować do popękania jej, aż powstanie dżemik. Wystudzić.

Mak:
400 g suchego maku mielonego
200 ml miodu
skórka otarta z jednej pomarańczy
łyżeczka ekstraktu migdałowego
4 białka

Przygotowanie:
1. Mak zalać wrzątkiem do pokrycia, odstawić na wystudzenia, po wystudzeniu odcisnąć z nadmiaru wody najlepiej przez ręcznik kuchenny.
2. Umieścić w misce, zmieszać z miodem, olejkiem i skórką.
3. Białka ubić i delikatnie wymieszać z makiem.

Mak umieścić na spodzie, na nim ułożyć delikatnie, równomiernie konfiturę i resztę ciasta.
piec ok 45minut w 180 stopniach :)

1

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Naleśniki z ciecierzycy by Kwoka

Następny temat

Szarlotka ryżowa by Fit&Cheat

forma lato