SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czy mogę ugotować ryż i brokuł w jednym garnku ?

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3501

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
ale brokuł jest akurat takim warzywem, że jak obetniesz go w mniej "główki" i wrzucisz na 1.5 minuty do gotującej się mocno wody to wychodzą, jak aldente i są bardzo w porządku.
próbowałem kalafiora na surowo, ale nie ma opcji wrzucam go na 30-45s do gotowania i już jest elegancko

*mniejsze


Zmieniony przez - stojeden w dniu 2017-01-13 19:13:27

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 165 Napisanych postów 1228 Wiek 30 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 180644
surowe zawiera goitrogeny wiec trzeba uważać pozatym po ugotowaniu sa lekkostrawne
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
na szczęście luzik, kalafior ma tylko 5mg goitrogenów / 100g świeżej masy w porównaniu do innych warzyw, które nieraz mają i ponad 30mg. więc chyba będę żył

ale fakt faktem, trzeba uważać, bo może to zapoczątkować problemy z tarczycą np.

również patrząc pod tym kątem, to nie powinniśmy łączyć ryb z warzywami krzyżowymi ze względu na jeszcze większe blokowanie wchłaniania sodu.

* sodu haha, jodu miało być



Zmieniony przez - stojeden w dniu 2017-01-13 19:25:16

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68532
Siarkowe związki zawarte w warzywach krzyżowych (glukozynolany) w małych dawkach mają działanie bardzo prozdrowotne, dopiero w dużych dawkach (szczególnie przy małej podaży jodu) lub przy chorobach tarczycy są zagrożeniem.

To są DOKŁADNIE TE SAME związki chemiczne (lub ich pochodne), które mają działanie antyrakowe (np. sulforafan w brokułach).

One mają wielką zdolność niszczenia komórek nowotworowych. Dopiero w zbyt dużych dawkach niszczą też zdrowe tkanki.

Czyli jeśli ktoś całkiem unika potencjalnie goitrogennych substancji, to równolegle pozbawia się pożytecznego działania warzyw krzyżowych.

Tu art faftaqa:
http://potreningu.pl/articles/4304/warzywa-krzyzowe-jesc-czy-unikac/page/2 

A tu warto zajrzeć - warzywa krzyżowe zapobiegają różnym nowotworom:
http://www.ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2011/4/br 4-2011 s. 1039-1046.pdf

Napisano tam na temat zagrożenia goitrogenami:
"Zagrożenie to jednak maleje w przypadku prawidłowej, mieszanej diety. Wolotwórcze działanie produktów rozpadu glukozynolanów jest zwykle tym silniejsze, im mniejsza jest podaż jodu. Z tego względu istotne jest, aby spożycie warzyw kapustnych związane było z obecnością w pożywieniu jodu (9). "

Czyli zdrowy człowiek, który kilka razy w tygodniu jada w umiarkowanych ilościach surowe kapustne, cebulę, czosnek - nie musi się obawiać.
Bać się muszą fanatycy zdrowego jedzenia, jadający non stop brokuły, unikający jodowanej soli.

Osoby z chorą tarczycą muszą uważać. Dla nich dobre są mrożone, później gotowane warzywa krzyżowe - które mają mniej aktywnych związków siarkowych, na skutek przetwarzania.
Z kolei jeśli ktoś zdrowy kupuje mrożone brokuły, gotuje je 20 minut - raczej wiele nie skorzysta z ich właściwości prozdrowtnych...

Pozdrawiam.
2
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja

Następny temat

Jaka waga

WHEY premium