Szacuny
45
Napisanych postów
544
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
6789
blue_hope
Podpiszę się pod Dude.
Są małe wyjątki chociażby ludzie z jakimiś problemami glukozowo - insulinowymi.
Wtedy warto zwracać uwagę na cukry proste (czyli owoce) jak się po nich czują etc.
Ale zdrowy człowiek...normalnie może jeść, nie jestem też za opychaniem się np. samymi węglami w postaci owoców na posiłek, bo warto skomponować go tak, by były i proste i złożone i porcja białka i tłuszczy
Wow Agnieszka , szacuneczek za ten artykuł :) Tak dokładny i czytelny. Super !!!
stojeden
Przewaga ryzu w diecie to sredni pomysl ze wzgledu na arsen
O co chodzi z tym arsenem proszę Państwa? Pierwsze słyszę?
Zmieniony przez - ernie1234 w dniu 2017-01-19 15:05:56
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1127
Napisanych postów
3780
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68536
Arsen w ryżu pochodzi o ile pamiętam, z pestycydów stosowanych przy jego uprawie. Jest metalem ciężkim i jego nadmiar może zaburzać metabolizm i powodować nadwagę. Przykładowy artykuł z netu: http://www.digest.com.pl/arsen-w-ryzu Pozdrawiam.
Szacuny
1717
Napisanych postów
27216
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
516400
Dokładnie jak Domer.
Arsen występuje również w warzywach, rybach morskich, a także w wodzie i innych pokarmach. Notabene wszystkie produkty spożywcze zawierają substancje antyodżywcze jak i odżywcze. Estrogeny w nabiale, aminokwasy siarkowe w jajach, szczawiany w szpinaku, goitogreny w warzywach krzyżowych, kwas fitynowy w zbożach i.t.d.... nadmiar poszczególnych związków niesie za sobą wiele negatywnych następstw zatem należy dbać o urozmaicanie swojej diety.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1127
Napisanych postów
3780
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68536
Tu należałoby podkreślić, że nie jest to substancja antyodżywcza naturalnie występująca w produkcie (tu akurat ryżu), tylko po prostu trucizna, którą jest skażony. To różnica - do małych dawek substancji antyodżywczych w urozmaiconej diecie człowiek jest jakoś tam przystosowany, natomiast nawet małe dawki typowych toksyn, spożywane regularnie w monotonnej, źle skonstruowanej diecie - mogą mieć po skumulowaniu się w czasie, poważne konsekwencje dla sylwetki i zdrowia. Chyba każdy kojarzy arszenik jako truciznę...
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1127
Napisanych postów
3780
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68536
Można jedynie zminimalizować toksyny w diecie jadając w sposób urozmaicony (nie dojdzie wtedy do dużego skumulowania jednej groźnej substancji), warto też jadać produkty lokalne i sezonowe, nie wymagające długiego przechowywania i transportu z drugiego końca świata, co wiąże się z koniecznością dobrego konserwowania - a zatem użycia większej ilości i/lub mocniejszych środków chemicznych.