Nie wiem czy właściwie tutaj zrozumiałem to co zostało napisane, ale... sok żołądkowy nie służy do trawienia. Sok żołądkowy służy głównie jako bariera przeciwpatogenna + do metabolizmu
witaminy B12 i żelaza (z tego co pamiętam). Wszystkie inne enzymy aktywowane są w środowisku zasadowym jelit (czyli trawienie przebiega w jelitach...).
Jaki jest sens spożywania owoców po posiłku? Niektóre zawierają enzymy proteolityczne, więc będą wspomagać trawienie białek, przykłady to: kiwi, papaja (papaina), ananas (bromelaina). Te owoce można po posiłku. Dodatkowo, owoce zawierają zwykle dużo witaminy C, a witamina C zwiększa wchłanialność żelaza nawet 2-3 krotnie. Oczywiście warzywa też mogą tutaj pełnić funkcję "dostawcy" witaminy C (jarmuż, papryka, brokuł, kalafior, kapusta, kalarepa, brukiew).
Co do samych owoców... Przecież to i tak jest ~80-90% wody, więc obciążenie trawienne nieistotne... Jednak jeśli pijemy sok owocowy (czego w większości przypadków nie polecam) to lepiej do posiłku niż przed, gdyż po prostu szkodliwe właściwości fruktozy nie będą się objawiać tak mocno niż "na pusty żołądek".
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-22 16:44:29