250 g zmielonego udźca wołowego
1 marchew
1 papryka czerwona
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 świeża papryczka chilli
2 cm kawałem imbiru
20 g kukurydzy
20 g białej fasoli
100 ml passaty pomidorowej
40 g mleka kokosowego
5 g oleju kokosowego
przyprawy: sól himalajska, pieprz zielony ziarnisty, kumin, kolendra, kurkuma, curry.
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnie dodać olej kokosowy, przesmażyć na nim mięso(2-3 min), wszystkie przyprawy utrzeć w moździerzu, dosypać do mięsa i przez chwilę mieszać. Na tarce zetrzeć imbir, czosnek i połączyć z resztą składników na patelni. Dorzucić pokrojone warzywa(prócz fasoli i kukurydzy) i smażyć razem jeszcze kilka minut. Następnie dolać passate oraz mleko kokosowe (można dolać również odrobinę wody). Całość dusić pod przykryciem około 10 minut. Na chwile przed końcem gotowania wrzucić fasole oraz kukurydze.Doprawić do smaku i gotowe. Smacznego :).
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 30 g
Węglowodany: 12 g
Tłuszcze: 9 g
Kcal: 256