Składniki :
-20 g ryżu preparowanego
-60 g wheya (u mnie SFD słony karmel)
-100 g malin
-50 g banana
-200 g jogurtu greckiego 0%
-opcjonalnie : słodzidło
Wykonanie:
20g wheya rozpuszczamy w kilku łyżkach wody lub mleka i mieszamy z ryżem preparowanym, tak aby powastała klejąca masa. Wykładamy na dno foremek do muffinek. Maliny blendujemy z bananem i wykładamy na ryż. Jogurt mieszamy z 40g wheya i dosładzamy, jesli jest taka potrzeba. Wylewamy na masę malinową. Posypujemy malinami do dekoracji i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.
Aby łatwo wyjąć zamrożoną babeczkę z foremki, wystarczy włożyć foremkę na kilka sekund do wody. Wtedy po podważeniu nożem powinna z łatwością wysunąć się z formy - tyczy się to tych, którzy używają foremek metalowych. Z sylikonem nie powinno być problemu
Podawać lekko rozmrożoną.
Babeczek wychodzi 6:
Makro dla jednej to:
85kcal
B: 11,8g
W:8,3g
T:0,4g
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html