A czemu tłuszcze nasycone są złe? Czemu trwają badania w fazie testów klinicznych nad wykorzystaniem kwasu masłowego w leczeniu chorób jelit takich jak: nieswoiste zapalenia jelit, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna, IBS oraz innych przewlekłych chorób jelit o nieznanej etiologii? Czemu oleje
MCT uważane są za bardzo zdrowe i dla przykładu taki kwas laurynowy wykazuje właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze? Czemu ludzie powtarzają w internecie głupoty?
Generalnie tłuszcze nasycone to jest grupa tłuszczy, także "nasycone" nie znaczy samo w sobie zbyt wiele.
W płatkach owsianych mam zwykle około 1,2g/100g tłuszczów nasyconych, że czego:
24mg należy do C12 - uważany jeszcze za MCT kwas laurynowy
15mg to C14 - kwas mirystynowy należący już do długołańcuchowych
1034mg to C16 - kwas palmitynowy, długołańcuchowy
65mg to C18 - kwas stearynowy, długołańcuchowy
Są to generalnie kwasy długołańcuchowe jednak i tak poniżej 20 łańcucha węglowego.
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-07-31 00:44:09