Szacuny
0
Napisanych postów
52
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
1285
Kilka pytań.
1 . Co.lepiej kupić do smazenia, miesa , jajecznicy ? Oliwe w sprayu czy olej kokosowy ?
2.czym sie rozni nierafinowany od rafinowanego oprocz ceny
3. Czy warto inwestowac w takie typu rzeczy ? Niech sie wypowie ktos kto sie przerzucil z oliwy/masla na spray lub olej kokosowy
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12195
Napisanych postów
22041
Wiek
54 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
627637
Do smażenia jajek najlepsze jest masło. Akurat temperatura scięcia białka jajka jest niższa niż temperatura dymienia masła..
Oliwa jest dość uniwersalna jesli chodzi o spożycie na zimno/ciepło.
Osobiście nie lubię oleju kokosowego ale do smażenia mięsa się nadaje (wolę smalec).
Nie polecam wynalazków typu spray...
Zmieniony przez - Paatik w dniu 2017-08-07 13:18:39
Zapraszam do zapoznania się z artykułem. Bezkaloryczny olej do smażenia do zwykły olej/oliwa tylko psikając zużywasz go niewiele na patelni. Rozwiązanie jest ok. Osobiście wolę zwykłe tłuszcze. Smaży się na nich efektywniej.
Szacuny
358
Napisanych postów
953
Wiek
124 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
53586
1. Lepiej olej kokosowy, jednak oliwa również nadaje się do krótkiego smażenia (przewaga tłuszczy MUFA). 2. Różni się oczyszczeniem, ergo rafinowany jest lepszy do obróbki termicznej, gdyż posiada wyższy punkt dymienia. Nierafinowany nadaje się bardziej do stosowania na zimno, że względu na aromat, i być może odrobinę, minimalnie wyższe wartości odżywczy, a także potencjalne substancje zdrowotne 3. Czy warto inwestować zależy jak zwykle od składu. Z ekonomicznego punktu widzenia spray jest mniej opłacalny, ale pewnie wygodniejszy.