Składniki:
-2 jaja
-100g mielonego maku*
-100g kaszy jaglanej
-150g banana
-40g rodzynek
-30g wiórek kokosowych
-30g mielonych migdałów
-skórka z połówki pomarańczy
-sok z jednej pomarańczy
-70g erytrytolu
-10g ciemnego kakao
Wierzch:
-30g wheya czekoladowego
-30g gorzkiej czekolady 85%
*Jesli kupujemy cały mak, należy najpierw zmielić go w maszynce, ewentualnie zblendować, najlepiej kupić gotowy mielony mak. Mak, nie masę makową!
Wykonanie:
Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłukać pod bieżącą wodą, następnie ugotować i wystudzić.
Mak zalać wrzątkiem, zostawić do namoczenia na 10 minut a następnie odsączyć, używając łyżki/sitka/gazy. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę z mniej więcej połowy owocu. Rodzynki zalać gorącą wodą i moczyć przez kilka minut. Mak dokładnie zblendować z jajami, kaszą, erytrytolem i bananami. Ważne, by nie pozostały żadne grudki z kaszy. Dodać sok z wycisniętej pomarańczy, skórkę, kakao, migdały, wiórki, namoczone rodzynki i mieszać przez 2-3 minuty.
Tortownicę o srednicy 20 cm nasmarować olejem kokosowym lub innym tłuszczem, wlać masę i wstawić do nagrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika. Tortownicę ustawić na dolnych widełkach piekarnika. Piec przez około 80minut. Jesli będziemy sprawdzać ciasto patyczkiem - będzie ono odrobinę mokre, ale masa nie powinna przyklejać się do patyczka. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwi piekarnika i pozostawić na 15 minut.
Przygotować polewę z wheya wymieszanego z wodą lub mlekiem. Można dodać więcej odżywki, wedle uznania. Wylać na wierzch wystudzonego ciasta. Udekorować startą na tarce czekoladą.
Makro:
Całosć:
1 972,2 kcal B:80,2 g W:178,1 g T: 104,4 g
Porcja ze zdjęcia:
245,0 kcal B:10,0 g W:22,0 g T: 13,0 g
Bardzo polecam amatorom makowców, smakowało i dietującym i jedzącym ''normalnie''. Nikt nie zgadł, że jest to odchudzony przepis. Nie czuć kaszy jaglanej!
Zmieniony przez - missInvincible w dniu 15/08/2017 17:31:46
""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html
Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html