Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Wszystkie których masz niedobory, mozna by w ciemno w okresie jesienno zimowym strzelać ze to bedzie witamina D, C ale bez badan trudno sięwypowiadać
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
vitamina d
jajka,
pełne mleko i produkty mleczne,
oleje roślinne,
wątroba,
sery dojrzewające.
Węgorz świeży 1200 IU/100 g
Śledź w oleju 808 IU/100 g
Gotowany/pieczony łosoś 540 IU/100 g
Śledź marynowany 480 IU/100 g
Ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 IU/100 g
Kaszki mleczno-ryżowe, mleczno-zbożowe 160-480 IU, tj. ok. 64-80/100 ml
Gotowana/pieczona makrela 152 IU/100 g
Mleko modyfikowane > 1 r.ż. 70-80 IU/100 ml
Żółtko jajka 54 IU/żółtko
Mleko następne 40-80 IU/100 ml
Dorsz świeży 40 IU/100 g
Ser żółty 7,6-28 IU/100 g
Mleko krowie 4-1,2 IU/100 ml
Vit c
Świeże owoce i warzywa to główne źródła witaminy C:
- warzywa kapustne (brokuły, brukselka, kalafior, kapusta),
- owoce jagodowe (czarne i czerwone porzeczki),
- ziemniaki,
- żółte i zielone warzywa (natka pietruszki, pomidory, szpinak, szczypiorek, koper, groszek, kalarepa),
- owoce (truskawki, jagody, jeżyny, poziomki, maliny, agrest, kiwi, owoce cytrusowe, owoce dzikiej róży, melony, ananasy).
na 100g w mg
owoce dzikiej róży 550
czarna porzeczka 183
papryka 139
brukselka 94
truskawki 66
poziomki 60
cytryny 50
pomarańcze 49
czerwona porzeczka 46
jajka,
pełne mleko i produkty mleczne,
oleje roślinne,
wątroba,
sery dojrzewające.
Węgorz świeży 1200 IU/100 g
Śledź w oleju 808 IU/100 g
Gotowany/pieczony łosoś 540 IU/100 g
Śledź marynowany 480 IU/100 g
Ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 IU/100 g
Kaszki mleczno-ryżowe, mleczno-zbożowe 160-480 IU, tj. ok. 64-80/100 ml
Gotowana/pieczona makrela 152 IU/100 g
Mleko modyfikowane > 1 r.ż. 70-80 IU/100 ml
Żółtko jajka 54 IU/żółtko
Mleko następne 40-80 IU/100 ml
Dorsz świeży 40 IU/100 g
Ser żółty 7,6-28 IU/100 g
Mleko krowie 4-1,2 IU/100 ml
Vit c
Świeże owoce i warzywa to główne źródła witaminy C:
- warzywa kapustne (brokuły, brukselka, kalafior, kapusta),
- owoce jagodowe (czarne i czerwone porzeczki),
- ziemniaki,
- żółte i zielone warzywa (natka pietruszki, pomidory, szpinak, szczypiorek, koper, groszek, kalarepa),
- owoce (truskawki, jagody, jeżyny, poziomki, maliny, agrest, kiwi, owoce cytrusowe, owoce dzikiej róży, melony, ananasy).
na 100g w mg
owoce dzikiej róży 550
czarna porzeczka 183
papryka 139
brukselka 94
truskawki 66
poziomki 60
cytryny 50
pomarańcze 49
czerwona porzeczka 46
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Polecane artykuły