SKLADNIKI:
Na spod:
- 90g maki kokosowej
- 2 jaja
- 15g rozpuszczonego masla / oleju kokosowego
Warstwa budyniowa:
- 125g twarogu chudego
- 1 jajo
- 50g jogurtu greckiego
- 35g budyniu waniliowego bez cukru (jedno male opakowanie)
- 15g erytrytolu
Warstwa szarlotkowa:
- 250g startych jablek
- 10g erytrytolu
- cynamon
WYKONANIE:
Spod: make kokosowa przesiewamy przez sitko. dodajemy jaja oraz tluszcz. calosc zagniatamy na ciasto. gotowe, zawijamy w folie spozywcze i wkladamy do lodowki na min. 15 minut. po tym czasie "wyklejamy" ciastem, wczesniej natluszczona, forme do tarty, nakluwamy ciasto widelcem i wkladamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
Warstwa budyniowa: wszystkie skladniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy. na upieczony spod przekladamy mase, rownomiernie rozprowadzamy i wkladamy z powrotem do piekarnika na 15-20 minut.
Warstwa szarlotkowa: jablka myjemy, obieramy i scieramy na tarce o grubych oczkach. dodajemy erytrytol oraz cynamon wedle uznania. jablka dusimy pod przykryciem, na malym ogniu, przez czas pieczenia warstwy budyniowej. gdy pierwsza warstwa jest gotowa, rozprowadzamy jablka na wierzchu naszej tarty i ponownie zapiekamy przez 15 minut. po tym czasie calosc studzimy i wkladamy do lodowki na minimum kilka godzin, poniewaz najlepiej smakuje na zimno.
Makro dla calej tarty: bialko: 60g ; tluszcze: 42g ; weglowodany: 51g ; kcal: 822
Makro dla jednego kawalka (dzielac na 8 czesci): bialko: 7,5g ; tluszcze: 5g ; weglowodany: 6g ; kcal: 99
SMACZNEGO
when im going to do some mountaineering actually im going back home