Szacuny
703
Napisanych postów
1196
Wiek
43 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
75579
Może pytanie naiwne, ale jak to jest z wartościa odżywczą pokarmów?
Czy tabela wartości przedstawia dane ryżu, kaszy, makaronu przed gotowaniem czy po?
Czy mięsa I ryby wazyć przed obróbką termiczną czy po, kiedy juz stracą wage?
Szacuny
29913
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
zazwyczaj tabele przedstawiają wartości na produkt przed obróbką, chociaż niektóre (np. w Biedronce) mają podane wartości po obróbce, ale są nie miarodajne, bo możesz ugotować kaszę, z której z 100g zrobi się 300g a może zrobić się 240g. Tak samo ze wszystkimi innymi produktami ważymy przed obróbką, czy to mięso, czy warzywa itp
Szacuny
703
Napisanych postów
1196
Wiek
43 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
75579
O ku... czyli 100g ryżu, który wazyłem wkładając na talerz, to było nawet nie 50g surowego, za to z 200g kuraka zostaje pewnie ze 160... a I tak ledwo to mieszczę... No nieźle, trzeba jeszcze raz dietę ułożyć, dzięki.
Szacuny
29913
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
różnie bywa z mięsem, zależy jak dużo wody się pozbędziesz i zależy od jakości mięsa, bo czasami z kilograma i 600g potrafi zostać no z ryżem tak jak i z kaszą, może miałeś 50g, a może miałeś 30 lub 70g, a to już robi różnicę sporą przy kilku posiłkach
Szacuny
703
Napisanych postów
1196
Wiek
43 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
75579
Dzięki panowie, to juz chyba wyszło szydło z worka dlaczego mnie tak ssało... Nie dość że dieta na ostrym deficycie to jeszcze kolejny, ukryty deficyt mi sie pojawił ze złego obliczania. Ale nie ma tego złego, przynajmniej żoładek tak mi się ścisnął ze przez tydzień 5cm z talii uciekło. Teraz trzeba tego ryżu dokładać pomału.