SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Szejki "jajowe" czy mogą zaszkodzić?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 906

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 29 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 460
Witam!

Nie lubię białka serwatkowego... Zawsze mam po nim wzdęcia i czuję chemiczny posmak w buzi. Nieważne czy z mlekiem, czy z wodą, czy z innymi dodatkami, zawsze tak mam.

Od jakiegoś czasu natomiast robię sobie szejki z jajkami.

Żeby mieć pożywne śniadanie i nie opuszczać domu bez "zjedzenia" pełnowartościowego śniadania, rozbijam 2-3 surowe jaja do blendera. Następnie zalewam wszystko +/- 200ml wrzątku i później dodaję w zależności co akurat mam: banany, orzechy, awokado, musli pełnożiarniste itp.

Czasem po treningu wersja bardziej łagodna to jest np. 2-3 jajka zalane +/- 200ml wrzątku + masło orzechowe.

Wierzcie mi lub nie, ale to mi po prostu smakuje, ale rodzą się u mnie dwa pytania.

1.Czy codzienne jedzenie jaj w ilośći 3-6 może mi zaszkodzić?

2.Czy jedzenie jaj w ten sposób, zalewając tylko wrzątkiem (nie wiem czy jest to wystarczająca obróbka termiczna) może mi zaszkodzić?

Pozdrawiam i miłego wieczoru!
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17704 Napisanych postów 132186 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460792
1 nie
2 kolega forumowy też tak robił i nic mu nie jest.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33271 Napisanych postów 23339 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278449
Możesz jeśc takie ilości jaj ( po obróbce) , jedzenie surowych jaj w takich ilościach to już proszenie się o problemy a dodatkowo surowe maja gorsza przyswajalność .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 29 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 460
Stąd moje zmartwienie... Czy obróbka o której napisałem jest wystarczająca?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6302 Napisanych postów 76193 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 755813
Tutaj możesz poczytać trochę więcej na ten temat: https://potreningu.pl/articles/16/picie-surowych-jaj-nie-wzmocni-twoich-miesni 

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 29 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 460
Domer, dziękuję bardzo. Za wczasu już przeczytałem ten arytuł i stąd pojawiło się moje pytanie.

Martwią mnie dwa punkty:

"Po wykonaniu wszystkich pomiarów okazało się, że o ile strawność jaj poddanych obróbce termicznej wynosi 91%, o tyle jaj surowych tylko 51%, jest więc niemal dwukrotnie mniejsza."

oraz z innego postu:

"Awidyna to rodzaj białka zawartego w białku jaj, który wykazuje zdolność wiązania biotyny (witaminy H). Po obróbce termicznej jajka awidyna traci te właściwości."

I teraz nie wiem, czy zalanie wrzątkiem zwiększa wystarczająco strwaność oraz czy Awidyna traci swoje właściwości czy nie...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6302 Napisanych postów 76193 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 755813
Zalanie wrzątkiem jajka spowoduje ścięcie się białka, czyli jajka w koszulkach.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja - Posiłek międzytreningowy - węgle proste

Następny temat

20 letni Ektomorfik - cel przytyć !

forma lato