SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Chicken Tikka Masala

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1766

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1362 Napisanych postów 3570 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 55653
Chicken Tikka Masala

Składniki:

- 400 g piersi z kurczaka
- 150 ml jogurtu typu greckiego lub naturalnego
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry w słoiczku
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mieszanki tikka masala– jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu i więcej kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- czerwona papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki chili w proszku)
- ok. 2 łyżki sosu sojowego
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- świeża kolendra lub pietruszka do posypania
- coś do smażenia

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Zalewamy jogurtem wymieszanym ze słodką papryką i garam masala (ewentualnie cynamonem). Mięso musi pozostać w marynacie co najmniej 20 minut. W tym czasie kroimy cebulę w piórka lub kostkę. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Potem wylewamy na patelnię kurczaka wraz z marynatą. Dodajemy pastę curry i smażymy do czasu, aż kurczak nie będzie surowy. Później wlewamy na patelnię pomidory, a po 3 minutach mleczko kokosowe. Dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy przyprawy: kmin rzymski, curry, kurkumę, pokrojone drobno chili i utarty imbir. Dusimy następne 10 minut. Curry z kurczaka podajemy z ryżem (ja gotuję ryż z łyżeczką kurkumy), posypane i świeżą kolendrą lub pietruszką.

Smacznego!





Zmieniony przez - melo15 w dniu 2019-02-07 15:02:37
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Szacuny 24270 Napisanych postów 25221 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1020296
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2076 Napisanych postów 4166 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 290783
wyglada apetycznie
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 272 Napisanych postów 1128 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 29896
Rewelacja nie mogę się doczekać aż z redukcji wyjdę
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Świetny przepis
1

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[BLOG] Weronika gotuje :D

Następny temat

Pasta z tuńczyka

WHEY premium