SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

100 procent DŻEM Z DYNI I GRUSZEK BEZ GRAMA CUKRU!!!!!!

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1878

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 145 Napisanych postów 90 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1865
Zdrowy dżemik??Dzemu nie!!
Dżemor z dyni i gruszek z dodatkiem cynamonu bez grama cukru (wyliczone 50kcal w 100gramach, 10 wegli). Na talerzyku porcja 50g. Przyznam ze bylem sceptycznie nastawiony do tego wynalazku i nie wierzylem ze bedzie to przypominalo dżem. Teraz wiem, ze na pewno postaram sie by go nie zabraklo . Bede kombinowal z jabłkami itp. Super do omletow, na kanapke itp

Przepis:

Uprzedzam, ze jest to mój przepis zmałpowany z kilku różnych z neta. Po najprostszej lini oporu uzyskałem na prawde dobry dzemik i jestem pewien ze bede go robił często w rózych wersjach.


Tak naprawdę nie ma sztywnych proporcji, zrobilem ten dzem 1 raz i jestem pewien, że za kazdym razem bede zmienial propocje, owoce itp aż znajde swój "idealny".
W podanej wersji użyłem:
- 1,5kg dyni
- 500g gruszek
(oba produkty juz obrane i pokrojone w kostke - mozna smialo dac wiecej lub mniej ktoregos z nich)
-sok z jednej cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- szklanka wody





Dynie i gruszke obieramy, kroimy w dość małą kostkę. Do garnka z wodą dodajemy dynie i dusimy ją pod przykryciem ok 20-30 min aż będzie miękka, dodajemy pokrojoną gruszkę i gotujemy 10-20min az i gruszka zmięknie. Całość potraktowałem tłuczkiem do ziemniakow po czym zmielilem na gładką, aksamitną masę za pomocą blendera. Dodałem sok z cytryny, cynamon, rozpuszczony w wodzie slodzik (ilosc zalezy od tego jak słodki dżemor chcemy uzyskać). Ja gotowałem może pół godziny dłużej od momentu dodania soku i cytryn zaraz po zblendowaniu - można krócej, można dłużej, zależnie od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Aby sprawdzić gęstość jaką dżemik będzie miał wystuczony polecam użyć metody "zimnego spodka" - odpowiednio wczesniej wsadzić talerzyk do zamrażarki i położyć na niego małą ilość dżemu, wstawić do lodówki. Dżem szybko zastygnie do normalnej konsystancji jaka uzyska juz po zastygnieciu. (cała operacja z magicznym spodkiem ma przyśpieszyć caly proces ).
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych wczesniej słoiczków. Ja go pasteryzowałem 30min w piekarniku nagrzanych do 130C (zimnie sloiki wkladamy do zimnego piekarnika, gorące do gorącego). W sumie taką ilość niepotrzebnie pasteryzowałem bo jestem pewien ze nawet bez tego nie zdąży się zepsuć :) Jak widać na zdjęciu dżemik ma ładny brązowy kolor i konsystancje całkowicie taka jak smażone jabłka z cukrem. Sam jestem dziwiony bo byłem o krok od kupienia czegość do zagęszczenia go (pektyny) ale powstrzymał mnie deszcz .

UWAGI
Ja użyłem smakowo dość bezpłciowych marketowych gruszek, juz przed usmażeniem nie powalały "gruszkowym smakiem" a mimo to nie czuć dyni prawie wcale, robote robi tez sok z cytryny, który można zastąpić sokiem z pomarańczy dodając tez otartą skórke (bez tego białego kwaśnego).
Jestem pewien ze wybierajac np. dobre, smaczne jabłka i zrobić dżem w propocji 2kg dyni 1kg jabłek to wyjdzie na prawde mega jabłkowy dżemik taki jakie robiły wasze babcie bez żelfiksów i innych tym podobnych wynalazków.

ZŁOTA RADA
DZEM POLECAM DUSIĆ POD PRZYKRYWKA I ZA KAZDYM RAZEM GDY CHCEMY POMIESZKAC LUB DODAC PRZYPRAWY SCIAGNAC GO NA CHWILKE Z OGNIA. PRYSKA JAK CHO......RA - CZĘŚC NAWET WYLĄDOWAŁA NA SUFICIE.









3
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Szacuny 24270 Napisanych postów 25221 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1020296
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 145 Napisanych postów 90 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1865
smakuje jeszcze lepiej :D Nastepny zrobie z jablek 1:1 i cynamonu. Mysle ze bedzie jeszcze lepszy niz ten z gruszek
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94801 Napisanych postów 364806 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670143
fajny przepis będzie trzeba przetestować
1

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 145 Napisanych postów 90 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1865
A najlepsze jest to, ze na prawdę jest gesty, przypominający smazone z cukrem jablka. Moj nawet zbrazowial pod koniec i ma ładny kolorek. I mozesz kombinowac z jablkami, gruszkami, pomarańczami itp. Dodawac cynamonx imbir. Co tylko wymyślisz i lubisz :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
a to robiłeś go teraz czy wcześniej? pytam bo ciekawi mnie jak długo może leżeć, bo jak cukru nie ma to dodaję do swoich przetworów soli, żeby się nie psuło, a bez tego miałem z tym problem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9976 Napisanych postów 5630 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18384
proste ale ciekawe
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 145 Napisanych postów 90 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1865
@DJ_DoDo robiłem go pierwszy raz. Widziałem podobne przepisy na yt z roznych owoców i niby to nie przeszkadza by zapasteryzowane (gotowanie lub pieczenie) normalnie sie przechowywaly. Zobaczymy :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pojemniki na posiłki

Następny temat

Kawa gotowana

WHEY premium