SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Domowy chleb na zakwasie

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 564

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jak obliczyć kaloryczność i makroskładniki całego chleba a potem jednej kromki? Wiadomo że muszę wliczyć wszystkie mąki, ziarna, a co z zakwasem? Robie chleb na zakwasie - z poprzedniego pieczenia chleba zawsze odkładam troszkę ciasta potem dodaję szklanke mąki żytniej, wodę i mam zakwas na następny chleb. Czy muszę wliczać też to ciasto z poprzedniego chleba czy mogę to olać? Poproszę krok po kroku jak obliczyć kaloryczność i makro chleba a potem jednej kromki - będę bardzo wdzięczna za pomoc
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
eveline Trener personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 1440 Napisanych postów 15979 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230563
Najprostszym i najszybszym rozwiązaniem jest oprzeć się na kaloryczności chleba na zakwasie na bazie mąki jakiej użyłaś.
Dane znajdziesz w każdej tabeli kalorycznej. Jeśli się przyjrzysz kaloryczności różnych chlebów to zauważysz, że nie ma między nimi aż tak dużej różnicy w kaloryczności.

Jeżeli jednak zależy Ci na dokładności wówczas policz wartości BWT (białka, węglowodanów i tłuszczy) dla wszystkich składników jakich użyłaś do przygotowania zakwasu i później chleba.

1. Oblicz kaloryczność dla wszystkich produktów jakich użyłaś do przygotowania chleba
2. Zważ ciasto przed pieczeniem
3. Zważ ciasto po upieczeniu
4. Korzystając z proporcji oblicz kaloryczność dla jednej kromki

Np. Jeżeli ciasto przed pieczeniem waży 1 kg i ma 2300 kcal to po upieczeniu ważąc np. 700g dalej ma 2300 kcal.
Jeżeli jedna kromka waży 40g, wówczas liczysz z proporcji:
700g - 2300 kcal
40g - x

x= (40 x 2300)/ 700
x= 131 kcal

Oczywiście przedstawione wartości zostały wykorzystane tylko dla pokazania obliczeń.
Jeżeli oddzielasz część zakwasów, możesz oszacować na oko jaką jego część odjęłaś.

Do poczytania:
https://www.sfd.pl/[ART]Dlaczego_pieczemy_chleb_na_zakwasie_-t898924.html
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
A ilość wody, jakiej użyłam do chleba też trzeba wziąć po uwagę?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Banan - waga

Następny temat

Trening z hantlami - Czy ma to sens?

WHEY premium