...
Napisał(a)
Jak obliczyć kaloryczność i makroskładniki całego chleba a potem jednej kromki? Wiadomo że muszę wliczyć wszystkie mąki, ziarna, a co z zakwasem? Robie chleb na zakwasie - z poprzedniego pieczenia chleba zawsze odkładam troszkę ciasta potem dodaję szklanke mąki żytniej, wodę i mam zakwas na następny chleb. Czy muszę wliczać też to ciasto z poprzedniego chleba czy mogę to olać? Poproszę krok po kroku jak obliczyć kaloryczność i makro chleba a potem jednej kromki - będę bardzo wdzięczna za pomoc
...
Napisał(a)
Najprostszym i najszybszym rozwiązaniem jest oprzeć się na kaloryczności chleba na zakwasie na bazie mąki jakiej użyłaś.
Dane znajdziesz w każdej tabeli kalorycznej. Jeśli się przyjrzysz kaloryczności różnych chlebów to zauważysz, że nie ma między nimi aż tak dużej różnicy w kaloryczności.
Jeżeli jednak zależy Ci na dokładności wówczas policz wartości BWT (białka, węglowodanów i tłuszczy) dla wszystkich składników jakich użyłaś do przygotowania zakwasu i później chleba.
1. Oblicz kaloryczność dla wszystkich produktów jakich użyłaś do przygotowania chleba
2. Zważ ciasto przed pieczeniem
3. Zważ ciasto po upieczeniu
4. Korzystając z proporcji oblicz kaloryczność dla jednej kromki
Np. Jeżeli ciasto przed pieczeniem waży 1 kg i ma 2300 kcal to po upieczeniu ważąc np. 700g dalej ma 2300 kcal.
Jeżeli jedna kromka waży 40g, wówczas liczysz z proporcji:
700g - 2300 kcal
40g - x
x= (40 x 2300)/ 700
x= 131 kcal
Oczywiście przedstawione wartości zostały wykorzystane tylko dla pokazania obliczeń.
Jeżeli oddzielasz część zakwasów, możesz oszacować na oko jaką jego część odjęłaś.
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/[ART]Dlaczego_pieczemy_chleb_na_zakwasie_-t898924.html
Dane znajdziesz w każdej tabeli kalorycznej. Jeśli się przyjrzysz kaloryczności różnych chlebów to zauważysz, że nie ma między nimi aż tak dużej różnicy w kaloryczności.
Jeżeli jednak zależy Ci na dokładności wówczas policz wartości BWT (białka, węglowodanów i tłuszczy) dla wszystkich składników jakich użyłaś do przygotowania zakwasu i później chleba.
1. Oblicz kaloryczność dla wszystkich produktów jakich użyłaś do przygotowania chleba
2. Zważ ciasto przed pieczeniem
3. Zważ ciasto po upieczeniu
4. Korzystając z proporcji oblicz kaloryczność dla jednej kromki
Np. Jeżeli ciasto przed pieczeniem waży 1 kg i ma 2300 kcal to po upieczeniu ważąc np. 700g dalej ma 2300 kcal.
Jeżeli jedna kromka waży 40g, wówczas liczysz z proporcji:
700g - 2300 kcal
40g - x
x= (40 x 2300)/ 700
x= 131 kcal
Oczywiście przedstawione wartości zostały wykorzystane tylko dla pokazania obliczeń.
Jeżeli oddzielasz część zakwasów, możesz oszacować na oko jaką jego część odjęłaś.
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/[ART]Dlaczego_pieczemy_chleb_na_zakwasie_-t898924.html
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Polecane artykuły