SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Karagen

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 406

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Cześć
Nie lubię pić odżywki w formie płynnej dlatego zawsze do gotowego shake'a z 250g mleka i 30g odżywki dodawałem 3g gumy ksantanowej i konstystencja robiła się budyniowa. Ostatnio jednak zamiast gumy kstantanowej zakupiłem karagen, który podobno dedykowany jest dla produktów mlecznych jednak po dodaniu 3g czy nawet 6g do shake'a konstystencja totalnie się nie zmieniła. Orientuje się ktoś czy może trzeba poczekać jakiś czas zanim zacznie "działać" czy może trzeba to podgrzać/zamrozić, żeby ten karagen zadziałał?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Inezz96 Mistrzyni Polski Administrator
Ekspert
Szacuny 550 Napisanych postów 4503 Wiek 28 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 43093
Witaj,
Brak działania, czyli w tym wypadku zagęszczenia, wynika z tego, że karagen jest bardzo trudno rozpuszczalny w chłodnych i zimnych płynach (ten sam problem dotyczy żelatyny). Dlatego najlepiej rozpuścić go w niedużej ilości gorącej wody, a następnie zmieszać go z przygotowanym wcześniej szejkiem białkowym. Jednak ta metoda nie zawsze okaże się skuteczna, jeśli szejk będzie miał zbyt niską temperaturę. Najlepiej aby był minimum ciepły. Musisz testować.

Skoro jednak zgłosiłeś się do ekspertów na najlepszym forum sportowym w Polsce to nie możemy zostawić Cię bez kilku innych rozwiązań.

Rozwiązanie numer 1 - w niedużej ilości gorącej wody rozpuszczasz żelatynę (np. 5-10g), która po rozpuszczeniu dodajesz do szejka białkowego. Najlepiej gdyby ten szejk białkowy nie miał więcej niż 100-150 ml. Po kilku godzinach otrzymasz z tego bardzo gęstą białkową galaretkę. Jest to sprawdzona i bardzo popularna metoda na tzw. białkowy serniczek.

Rozwiązanie numer 2 - zamiast żelatyny możesz użyj bezcukrowej galaretki. https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Sugar_Free_Jelly-opis37177.html
W tej opcji najlepiej wybrać białko WPC 80 pure (bezsmakowe) https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_WPC_80_Pure_Protein-opis39228.html

Rozwiązanie numer 3 - bardzo częstym rozwiązaniem deserowym jest pyszny mix odżywki białkowej i twarogu. Użyj 20g odżywki białkowej i ok 100g twarogu. To wszystko posyp cynamonem i delektuj się smakiem wyśmienitego kremu białkowego.

Rozwiązanie numer 4 - zamiast białka serwatkowego stosuj także świetną kazeinę, która użyta w odpowiedniej proporcji z mlekiem lub wodą, daje coś na wzór gęstego puddingu. Szczególnie polecam kazeinę marki ALLNUTRITION. Ważne aby była to kazeina micelarna, a nie kazeinian wapnia. https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Casein_Micellar-opis34819.html

Rozwiązanie numer 5 - przejrzyj niezwykle rozwinięty dział kuchnia w którym znajdziesz ogrom przepisów z wykorzystaniem odżywek białkowych, ciast, deserów, kulek mocy, białkowych słodyczy i wszelkich innych atrakcji przy których tylko palce lizać. :) https://www.sfd.pl/art/Fitkuchnia-c10/

Rozwiązań jest naprawdę wiele, potrzeba jedynie odrobinę fantazji, ewentualnie naszych inspiracji.

Czy któreś z tych rozwiązań będzie Ci odpowiadało.

Pozdrawiam,
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini fitness
https://www.instagram.com/inezgoronska/?hl=pl 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy wliczać śmieciowe bialko z zarcia

Następny temat

Białko ALLNUTRITION pytanie

WHEY premium