...
Napisał(a)
Chciałabym zrobić domową szynkę z indyka Ale jak obliczyć kaloryczność i makroskładniki plasterka takiej szynki,bo chcę potem ją dawać na kanapki? Wiem, że na pewno muszę zważyć mięso surowe przed zrobieniem, ale co potem, jak to najlepiej liczyć?
...
Napisał(a)
Oczywiście da się to zrobić bardzo dokładnie. Przede wszystkim zważ wszystkie składniki, które masz zamiar użyć, następnie wprowadź je zgodnie z wagą do kalkulatora kalorii. W tym momencie będziesz wiedziała jaka jest wartość kaloryczna całego produktu. Następnie zważ gotowy produkt i oblicz jego wartość kaloryczną na 100g.
Czyli, jeśli suma połączonych produktów da wagę np. jednego kilograma, a ten kilogram będzie posiadał wartość kaloryczną np. 1300 kcal, bo tak wyjdzie Ci z automatycznych obliczeń dziennika to wiesz, że 100g będzie miało 130 kcal, a np. plasterek 20g będzie miał ich 26 kcal.
Oczywiście tutaj podałam Ci prosty przykład na okrągłych liczbach. Zakładamy jednak, że nie uzyskasz tak okrągłego wyniku, to będziesz musiała trochę przypomnieć sobie matematykę, ale wydaje się to proste.
Jeśli lubisz gotować, to koniecznie musisz zerknąć do naszego działu "Fitkuchnia", tam z pewnością znajdziesz niejedną inspirację na zdrowy i fit posiłek... https://www.sfd.pl/art/Fitkuchnia-c10/
Czyli, jeśli suma połączonych produktów da wagę np. jednego kilograma, a ten kilogram będzie posiadał wartość kaloryczną np. 1300 kcal, bo tak wyjdzie Ci z automatycznych obliczeń dziennika to wiesz, że 100g będzie miało 130 kcal, a np. plasterek 20g będzie miał ich 26 kcal.
Oczywiście tutaj podałam Ci prosty przykład na okrągłych liczbach. Zakładamy jednak, że nie uzyskasz tak okrągłego wyniku, to będziesz musiała trochę przypomnieć sobie matematykę, ale wydaje się to proste.
Jeśli lubisz gotować, to koniecznie musisz zerknąć do naszego działu "Fitkuchnia", tam z pewnością znajdziesz niejedną inspirację na zdrowy i fit posiłek... https://www.sfd.pl/art/Fitkuchnia-c10/
Pozdrawiam,
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini fitness
https://www.instagram.com/inezgoronska/?hl=pl
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Ważysz mięso surowe powiedzmy 1 kg, zapisujesz jego wagę, robisz wędlinę i wychodzi Ci powiedzmy 800g.
Wtedy liczysz że 10g indyka to 8g wędliny i kroisz sobie taki plasterek i ukroiło Ci sie 16 g czyli masz 20g surowego mięsa.
Wtedy liczysz że 10g indyka to 8g wędliny i kroisz sobie taki plasterek i ukroiło Ci sie 16 g czyli masz 20g surowego mięsa.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Pozdrawiam,
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini fitness
https://www.instagram.com/inezgoronska/?hl=pl
Poprzedni temat
Dlaczego moja tkanka tłuszczową jest na niskim poziomie, chociaż wcale na tyle nie wyglądam
Następny temat
Stosowanie HMB
Polecane artykuły