Każda dieta redukcyjna będzie wiązała się z ujemnym bilansem kalorycznym. Czyli, będziesz musiał jeść mniej niż spalasz. Jest to jedyna droga do obniżenia wagi i redukcji tłuszczu. Oczywiście sama dieta nie jest jedynym sposobem do wywołania deficytu kalorycznego. To samo możesz uzyskać zwiększając aktywność fizyczną.
Tak czy inaczej rodzaj diety nie ma dużego znaczenia. Nie jest istotne czy będziesz na zbilansowanej diecie czy na low carb. W dłuższym przedziale czasowym ludzie osiągają niemalże identyczne wyniki.
Dieta tłuszczowa/nisko węglowodanowa jest bardzo wypromowana i krąży w okół jej wiele mitów. Jednak ani jedno z wielu badania naukowych nie dowodzi jej zdecydowanej przewagi nad dietą z wyższym udziałem węglowodanów.
Strategiczne natomiast jest wybranie diety, którą dasz rade utrzymać bez odstępstw i wybryków (podjadania).
Nasz ekspert pokusił się o stworzenie rankingu diet, które rekomenduje osobom chcącym obniżyć swoją wagę. Oto ten artykuł:
Orzechy i oliwa z oliwek uznane są za najzdrowsze źródła tłuszczy. Dlatego warto umieszczać je w swojej diecie właśnie ze względów zdrowotnych.
Natomiast jeśli chodzi o dietę, która najbardziej sprzyja zachowaniu zdrowia, to obecnie za taką uznaje się dietę śródziemnomorską.
"Dieta śródziemnomorska - zasady i przykładowy
plan żywienia"
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Dieta_śródziemnomorska__zasady_i_przykładowy_plan_żywienia-a1463.html
Każdą redukcję wagi warto wspomóc spalaczem tłuszczu, który przyspieszy Twoje efekty. W mojej ocenie najbardziej warty uwagi jest Redox.